Řecká tragédie trhy příliš nezajímá

05.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Další řecké vládě nebylo souzeno projít celým funkčním obdobím. Antonis Samaras, dosavadní premiér země, prohrál tříkolový boj o zvolení nového prezidenta země, což dle řecké ústavy musí vyústit v rozpuštění stávajícího parlamentu a vypsání nových parlamentních voleb. Země se tak opět dostává do prostředí bezvládí a znovu vyvstávají nejistoty nad jejím dalším směřováním.

Hlavní hrozbou přitom je, že se k moci dostane reformy odmítající ultralevicová SYRIZA, čemuž zatím nasvědčují i předvolební odhady. Proevropské strany mají necelé čtyři týdny na to, aby tyto nepříznivé vyhlídky zvrátily. Jak strana Nové demokracie tak i ultralevicová SYRIZA se nyní pokoušejí zlákat co nejvíce voličů z jiných stran, které mají k jejich vládním programům relativně blízko. V úvahu tak přichází hlasy od voličů menších středových politických stran.

Takovýchto hlasů by přitom nemuselo být zrovna málo. Samarasově Nové demokracii by mohl pomoci i krok bývalého premiéra George Papandrea, který vyznal své bývalé voliče, aby volili právě v současnosti vládnoucí strany. Papandreou dříve vedl stranu PASOK, od níž se nyní voliči odvracejí a nově podporují SYRIZU. Jeho slova tak mohou znamenat zlom v tomto chování. Pokud by se SYRIZE i přesto podařilo vyhrát, bylo by to vítězství jen velmi těsné a neznamenalo by automaticky její vládu. SYRIZA by totiž musela sestavit většinovou koalici, což by ani při získání padesáti bonusových hlasů za vítězství nebylo snadné.

Případná vláda protievropské strany v Řecku by sice byla pro eurozónu problémem, nikoliv však katastrofou. Země již totiž nepředstavuje pro měnovou unii tak výrazné systémové riziko jako před čtyřmi lety, kdy neexistovaly žádné garanční a záchranné mechanizmy. Finanční trhy si tento rozdíl velmi dobře uvědomují, což dokazuje i jejich reakce na oznámení volebního neúspěchu a nutností vypsání předčasných parlamentních voleb. Athénská akciová burza se okamžitě propadla až o 11 %, kdežto širší evropský index jen mírně zakolísal a k turbulencím nedošlo ani na burzách dalších jižních států.

Mnohem silnější vliv na evropské akciové trhy bude mít další zasedání Evropské centrální banky, které proběhne již 22. ledna. Šéf ECB Mario Drarghi se nechal slyšet, že do konce kvartálu má v plánu vyhodnotit ekonomickou situaci a poté rozhodnout o případném odkupu vládních dluhopisů, jakožto dalším monetárním stimulu. Spekuluje se ale, že by toto kvantitativní uvolňování po americkém vzoru mohl spustit už nyní v lednu.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE