USA - prozatím vítěz současného ekonomického vývoje

12.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Ekonomice Spojených států se daří. Důkazem toho je například i rychle posilující dolar. Americká měna proti hlavním světovým měnám, měřená dolar indexem, roste sedmý měsíc v řadě a za tuto dobu zhodnotila téměř o 15 procent. Hodnota indexu se již dostala na úroveň z listopadu roku 2003.

V porovnání s ostatními světově důležitými ekonomikami stojí Spojené státy osamoceny přesně na opačném konci, co se týče vývoje hospodářství. Evropská unie se nachází na pokraji recese a japonská ekonomika již do recese vstoupila. Rusko muselo díky rekordně slabému rublu razantně zvýšit klíčovou sazbu na 17 procent a hospodářství Číny také šlape na pomyslnou brzdu.

Graf: Týdenní graf futures kontraktu na US dolar index v bodech

20150109_colosseum_1

Zdroj: Colosseum

Rostoucímu dolaru na jedné straně pomáhá očekávané zvýšení úrokových sazeb, které tu nebylo téměř deset let, na druhé straně výrazně oslabující ostatní měny. Podle analýzy francouzské banky Société Générale zvýšili investoři své býčí sázky na dolar o 37 procent od začátku roku 2014. Na základě rychlého růstu lze usuzovat, že k nákupu berou každou příležitost, která se naskytne. Avšak všechno má své meze a tento vývoj bude mít pro USA i negativní účinky. Drahý dolar působí negativně jak na cestovní ruch, tak i na export zboží, a to dává mezinárodní konkurenci cenovou výhodu. Výdaje zahraničních turistů ve Spojených státech tvoří podle Světové banky 200 miliard dolarů ročně. V roce 1980 dosahoval v USA podíl vývozu na hrubém domácím produktu čtyři procenta, ale v roce 2013 již činil 15 procent. Obamova administrativa měla za cíl zdvojnásobení exportu během pětiletého období, které zahrnovalo i rok 2014, ale sílící dolar tento cíl odsouvá dále do pozadí. Vážnou hrozbou pro vývoz ze Spojených států je ovšem také slabý globální hospodářský růst, který bude poptávku po tamním zboží omezovat.

Situaci v Evropě hodně stěžuje nízká inflace. Evropská centrální banka (ECB) v čele s guvernérem Mariem Draghim proto chystá další kroky, které by měly zabránit dlouhému období její nízké úrovně. Díky tomu rostou spekulace, že ECB přijde s dalším stimulačním opatřením na nákup státního dluhu dříve, než se čekalo, což zahnalo evropskou měnu na devítiletá minima proti dolaru. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu pokleslo procento globálních rezerv denominovaných v euru ve třetím kvartále loňského roku na více než desetiletá minima. Globálně tak rezervy v euru poklesly na 22,6 procenta, což je nejméně od roku 2002. Celosvětově centrální banky snížily svoji expozici v euru ve třetím kvartále na 1,4 bilionu proti 1,5 bilionu ve druhém čtvrtletí. Naopak dolarové rezervy ve stejném období vzrostly o 0,1 bilionu na celkových 3,9 bilionu dolarů a z celkově známých globálních rezerv tvoří 62,3 procenta.

Graf: Celosvětové devizové rezervy v eur v bilionech

20150109_colosseum_2

Zdroj: Bloomberg

Autor příspěvku je analytik společnosti Colosseum

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE