Co týden dal? Německo mělo vloni vyrovnaný rozpočet

16.01.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německu se loni po téměř půl století podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Vyrovnaný rozpočet přitom vláda původně plánovala až na letošní rok. U nás si z toho nebereme příklad a jdeme na to po svém - na rok 2015 plánuje vláda vyšší deficit, než jaký byl vloni.

Posledních 7 dní ve světě

Světové ceny ropy pokračovaly v poklesu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se tak poprvé po šesti letech dostala pod hranici 45 dolarů za barel, severomořský Brent se nyní nachází pod 46 dolary. Od loňského června se ceny ropy snížily už asi o 60 procent.
Více informací

Hrubý domácí produkt Ruska se v letošním roce sníží o 2,9 procenta po loňském nárůstu o 0,7 procenta. Předpověděla to Světová banka. Výrazně tak zhoršila svou prosincovou prognózu, která v letošním roce počítala s poklesem o pouhých 0,7 procenta.
Více informací

Americká automobilka General Motors Co. prodala loni rekordních více než 9,92 milionu osobních a nákladních aut. Meziročně se její prodej zvýšil o dvě procenta, oznámila automobilka. GM tak zaostal za německým Volkswagenem, který loni prodal 10,14 milionu aut.
Více informací

Švýcarská centrální banka (SNB) šokovala finanční trhy zrušením limitu pro kurz domácí měny vůči euru, který zavedla před více než třemi lety. Švýcarský frank po rozhodnutí SNB posílil vůči jednotné evropské měně o téměř 30 procent. Banka rovněž ohlásila snížení úrokových sazeb.
Více informací

Evropský výrobce letadel Airbus loni v počtu nových objednávek překonal amerického konkurenta Boeing. V dodávkách ale za Boeingem již třetí rok za sebou zaostal, přestože dodávky Airbusu byly v loňském roce rekordní. Celkový počet dodaných letadel obou výrobců se loni zvýšil o šest procent na rekordních 1352 letadel.
Více informací

Německu se loni po téměř půl století podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Přispěly k tomu vysoké příjmy z daní a také citelný pokles úrokových sazeb. Vyrovnaný rozpočet, tzv. černou nulu, přitom vláda původně plánovala až na letošní rok.
Více informací

Americký internetový obchod Amazon loni v Evropě vytvořil asi 6000 nových pracovních míst na trvalý úvazek a v celé Evropské unii už firma nyní zaměstnává asi 32.000 lidí. Nová místa vznikla v logistických centrech, v zákaznických službách, vývoji softwaru, řízení dodávek a designu. Růst počtu nových pracovních míst je přitom odpovědí na rostoucí poptávku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků.
Více informací

V tuto chvíli není podle názoru guvernéra České národní banky Miroslava Singera nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Kvůli poklesu cen se přitom v posledních týdnech opět objevily obavy z deflace a další reakce ČNB, což vedlo k oslabení koruny. Centrální banka by podle guvernéra reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, který by mohly způsobit propad domácí poptávky.
Více informací

Prezident Miloš Zeman vyzval Českou národní banku (ČNB), aby už neintervenovala na oslabování koruny, česká měna by se pak podle něj měla stabilizovat.
Více informací

Klesající ceny ropy budou podle analytiků pravděpodobně jedním z hlavních důvodů, proč již za leden dojde k meziročnímu propadu cen, tedy k deflaci. V prosinci totiž ceny meziročně rostly jen o 0,1 procenta právě kvůli klesajícím cenám ropy a dále i potravin. Naposledy přitom inflace byla záporná v říjnu 2009, loni v červnu pak byla na nule.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět výrazně zlevnily, zhruba o 70 haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 spadl do středy 14. ledna až na průměrnou cenu 30,84 Kč za litr a nafta na rovných 31 korun. V některých krajích se ale benzin dostal dokonce až na méně než 30 korun. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Pokračuje tak strmý pád, který začal už loni v říjnu kvůli propadu cen ropy. Před rokem stály benzin i nafta přes 36 Kč za litr.
Více informací

Nabídka pracovních míst na internetových portálech loni stoupla a byla nejvyšší od hospodářské krize před několika lety. Největší zájem je o obchodní zástupce, administrativní pracovníky a IT specialisty.
Více informací

Ministerstvo financí začalo na internetu zveřejňovat údaje o svých provozních nákladech, fakturách, seznamu státních dotací nebo uzavřených smlouvách. Podle náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta je MF tak prvním ministerstvem v ČR, které taková data zveřejnilo.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU