Jak se jednoduše stát vlastníkem Ferrari?

19.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Ne, nejedná se o návod na rychlé zbohatnutí či tip na výhodnou koupi tohoto italského supersportu. Vlastníkem Ferrari, automobilky Ferrari, se ale nejspíše již brzy může stát prakticky kdokoliv. Stačí si jen koupit její akcie.

Nyní to však ještě není možné vzhledem k tomu, že ji plně ovládá koncern Fiat Chrysler. Už v prvním pololetí letošního roku by ale mělo dojít k vyčlenění Ferrari ze struktury italsko-americké automobilky a k jejímu samostatnému obchodování na burze.

V rámci IPO bude nabídnuto 10 % z veškerých akcií Ferrari, což není mnoho a již nyní je poměrně jasné, že zájem investorů bude o tak atraktivní aktivum obrovský. Z toho vyplývá poměrně vysoká pravděpodobnost, že se na běžného menšího akcionáře nemusí dostat a ten tak bude muset vyčkat až na začátek obchodování s těmito akciemi na burze. Tam by měla být likvidita dostatečná, nicméně cena, za kterou se zde budou akcie Ferrari obchodovat, může být již mnohem vyšší. Jak z toho ven?

Je pravdou, že na IPO uvolní Fiat Chrysler jen zlomek z vlastněných akcií Ferrari, nicméně svůj zbylý 80% podíl následně rozdělí mezi své vlastní akcionáře. Nabízí se tak poměrně jasná úvaha, stát se ještě před samotným IPO akcionářem celé skupiny Fiat Chrysler, kde má investor jistotu, že akcie Ferrari získá. Nevýhodou a rizikem je samozřejmě to, že se krátkodobě otevírá spekulativní pozice vůči celému koncernu. Investor tedy bude dočasně vystaven pohybu cen akcií Fiat Chrysler, na čemž může vydělat či prodělat.

I toto riziko však bude velmi úzce spjato se zájmem investorů o Ferrari. Pokud se vyplní vize CEO Sergia Marchionneho a trh vyčleněnou automobilku ocení na 10 mld. EUR či více, mělo by dojít i k růstu akcií Fiat Chrysler. Prozatím jsou totiž akcie celé automobilky obchodovány s poměrně značným diskontem vůči sektoru, přičemž tržní kapitalizace firmy je jen necelých 14 mld. EUR.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE