Jak za den přijít o 850 miliard korun

29.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


850 miliard korun, neboli 35 miliard amerických dolarů je suma, o kterou se snížila hodnota společnosti Microsoft během jediného dne po zveřejnění výsledků hospodaření za 4. čtvrtletí roku 2014. 35 miliard dolarů odpovídá poklesu o 10 %, nejvíce za poslední rok a půl. A to všechno bez výraznějších negativních zpráv.

K tak divoké reakci přispělo několik faktorů. Ten nejvýznamnější nesouvisí s hospodařením jako takovým, jako spíše s vývojem ceny akcie v předchozích měsících. Cena akcie za posledních 12 měsíců vzrostla o 35 %, proto tedy nenaplnění všech očekávání při výsledcích logicky vedlo k výprodejům.

Právě očekávání ale nebyla nijak vysoká. To hlavní, co investoři chtěli, byla jasná strategie společnosti v cloudových službách. Microsoft se totiž postupem času přeorientovává z tradičních licenčních služeb na služby cloudové, kde by se měl zaměřit zejména na chytré telefony. To jasně deklarují a investoři o tom vědí. Jenže ve finančních výkazech se toho příliš mnoho nemohou dočíst, neboť management „mlží“. A to investoři nemají rádi.

Zklamáním byly tržby v Japonsku, které trpí vyšší spotřební daní zavedenou v průběhu roku 2014, tedy nižší poptávkou. Microsoft také mírně snížil výhled hospodaření v letošním roce pro Rusko, Čínu a Japonsko. Negativní dopad na hospodaření má také posilující americký dolar. Ten ubral z tržeb přibližně 4 %.

Jenže 10 % pokles těmto negativním zprávám rozhodně neodpovídá. Investoři všechny tyto menší zprávy spojili dohromady, podívali se na graf a z tohoto koktejlu vyšla reakce -10 %. Podle mého názoru je to reakce adekvátní zejména s ohledem na růstový trend akcie z posledních měsíců, nicméně výsledky za 4Q by neměly být impulsem pro změnu růstového trendu.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE