Zámořská výsledková sezóna v poločase. Co zatím přinesla?

06.02.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Výsledková sezóna v USA je zhruba ve své polovině, přičemž v rámci indexu S&P 500 reportovalo svá čísla již 225 firem tvořících více než 60 % tržní kapitalizace tohoto indexu. Mezi současné hlavní faktory ovlivňující výsledky hospodaření mnoha firem a zejména jejich výhledy do budoucích období patří nízké ceny ropy, silný dolar a také tradiční téma vývoje globální ekonomiky.

Z firem, které doposud zveřejnily svá čísla, jich 53 % překonalo očekávané úrovně tržeb a 72 % pozitivně překvapilo na čistém zisku. Nutno podotknout, že jde o čísla plně srovnatelná s dřívějšími výsledkovými sezónami. V rámci jednotlivých sektorů byly v překonávání tržních odhadů nejúspěšnější firmy spadající do sektoru Podnikové služby či Letecký průmysl.

20150206_cyrrus_1

Co se týče toho, jak se jednotlivým společnostem daří naplňovat tržní odhady, není tato výsledková sezóna ničím mimořádná. Nicméně z pohledu vývoje hospodářských výsledků ale jde s 6% y/y růstem čistých zisků a pouze 2% y/y růstem tržeb o čtvrtletí spíše podprůměrné. Za předchozí čtyři kvartály totiž v průměru docházelo k růstu čistých zisků o 7 % y/y a tržeb o 4 % y/y. Zjevnou příčinu stojící za slabším vývojem současné výsledkové sezóny můžeme najít ve vývoji hospodaření firem ze sektoru Finance a zejména pak Energetika.

Velmi zajímavý vývoj se rovněž odehrává na poli výhledu čistého zisku firem z S&P 500 pro nejbližší kvartály. Ještě na začátku prosince trh pracoval s odhadem, že dojde k 6% y/y růstu čistého zisku v 1Q, resp. k 4,2% y/y růstu v 2Q. V současnosti se však očekává již pokles čistého zisku, a to v obou nadcházejících kvartálech (viz graf níže). Příčiny této změny sentimentu musíme hledat v úvodu zmíněných faktorech, čili v přetrvávajících nízkých cenách ropy a posilujícím dolaru.

20150206_cyrrus_2

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE