Co týden dal? Pohonné hmoty zdražují

13.02.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pohonné hmoty v Česku po několikaměsíčním vytrvalém klesání mírně zdražily. Pokles cen trval od podzimu 2014. Ceny benzinu i nafty stouply v uplynulém týdnu shodně o 26 haléřů na 29,64 koruny za litr Naturalu 95 a na 29,74 Kč za litr nafty.

Posledních 7 dní ve světě

Pokud se nové řecké vládě nepodaří dojednat novou dluhovou dohodu s eurozónou, může hledat finanční pomoc jinde, například ve Spojených státech, Rusku nebo Číně. Uvedl to řecký ministr obrany Panos Kammenos.
Více informací

Šéf ruské společnosti Rosněfť Igor Sečin kritizoval politiku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Nižší produkce suroviny, která je důsledkem poklesu cen, může vést už v letošním čtvrtém čtvrtletí k nedostatku nabídky na trhu, uvedl Sečin na každoročním fóru v Londýně. Rosněfť je největším producentem ropy v Rusku.
Více informací

Přední světová technologická společnost Apple se stala první americkou firmou, jejíž tržní hodnota stanovená na základě aktuálního kurzu firemních akcií překročila hranici 700 miliard dolarů (17,1 bilionu Kč). Hodnota Applu je přitom téměř dvakrát vyšší než tržní kapitalizace druhé nejhodnotnější americké firmy, ropné společnosti Exxon Mobil, uvedla agentura AP.
Více informací

Federální rozpočet Spojených států skončil v lednu se schodkem ve výši skoro 18 miliard dolarů (439,9 miliardy Kč). Jedním z důvodů byly vyšší výdaje na systém zdravotního pojištění pro chudé. Sdělilo to podle agentury Reuters ministerstvo financí USA. Loni v lednu hospodařila federální vláda se schodkem 10,3 miliardy dolarů.
Více informací

Ministři financí eurozóny se nedokázali s Řeckem dohodnout na závěrečném prohlášení ani na pokračování rozhovorů před novým jednáním naplánovaným na pondělí. Novinářům to v Bruselu sdělil šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Řecký ministr financí Janis Varufakis prý na jednání vysvětlil, proč je pro Atény záchranný program nepřijatelný.
Více informací

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors v posledním čtvrtletí minulého roku výrazně prohloubil ztrátu a dodal na trh mnohem méně aut, než plánoval. Firma ale zůstává pro letošní rok i do dalších let vysoce optimistická a její šéf Elon Musk ve středeční zprávě uvedl, že čeká zachování dosavadních vysokých temp růstu prodeje a tržeb.
Více informací

Spotřebitelské ceny v Německu zaznamenaly v lednu meziroční pokles o 0,4 procenta, a největší evropská ekonomika tak poprvé od roku 2009 sklouzla do cenové deflace. Oznámil to v konečných údajích spolkový statistický úřad. Cenovou hladinu sráží zejména zlevňování energie v čele s pohonnými hmotami.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ministerstvo průmyslu nedostatečně vyčíslilo finanční dopady energetického zákona. Na tiskové konferenci to uvedla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Podle ní se ministerstvo v odhadech mýlí opakovaně a při předkládání zákona ignorovalo řadu rizik. Ministerstvo v pondělí uvedlo, že novela zákona bude mít finanční dopad v řádu několika set milionů korun, s čímž ERÚ nesouhlasí.
Více informací

Účastnické fondy penzijního spoření vykázaly za loňský rok výnosy, které překonaly loňskou inflaci. Ta činila 0,4 procenta. Nejvyšší výnosy zaznamenaly dynamické fondy, které investovaly do akcií. Také dluhopisové fondy a vyvážené fondy dosáhly výnosů, jež často překonaly tři procenta.
Více informací

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2014 o 51,9 miliardy Kč na rekordních 328,9 miliardy Kč. Novináře o tom informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT) s tím, že 74 procent majetku drží fyzické osoby a 26 procent právnické osoby. Předloni majetek ve fondech stoupl o 35 miliard na 270 miliard korun.
Více informací

Vznik speciálních ekonomických zón, v nichž by byla možná vyšší podpora na pracovní místo, má umožnit vládní novela o investičních pobídkách. Její návrh schválila Sněmovna. Poslanci na návrh svého hospodářského výboru upravili výpočet zdaňovacích období kvůli větší dostupnosti daňových slev jako pobídek pro investory. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím souhlasil. Novelu, která má platit od května, nyní dostane k projednání Senát.
Více informací

Česká ekonomika loni rostla podle odhadů analytiků, které oslovila ČTK, o zhruba 2,3 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí očekávají ekonomové meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,9 procenta a mezičtvrtletní růst o zhruba 0,5 procenta. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad HDP za 4. čtvrtletí v pátek 13. února.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku po několikaměsíčním vytrvalém klesání mírně zdražily. Ceny benzinu i nafty stouply v uplynulém týdnu shodně o 26 haléřů na 29,64 koruny za litr Naturalu 95 a na 29,74 Kč za litr nafty. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Předchozí pokles cen trval od podzimu 2014. Podle analytiků propad cen začal kvůli přebytku ropy na trhu.
Více informací

Státní energetická inspekce loni odhalila 170 nekvalitně zpracovaných průkazů energetické náročnosti budov (PENB) z 3774 kontrol. Chyby tak obsahovalo 4,5 procenta průkazů, informovala aliance Šance pro budovy, která na kontrolách s inspekcí spolupracovala. Zpracovatelům takových průkazů hrozí milionové pokuty.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU