Od Fortuny čekejme solidní čísla

04.03.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Firma zveřejní své výsledky hospodaření za uplynulý rok již tento čtvrtek. Sázková kancelář by měla opět vykázat velmi silný nárůst objemu přijatých sázek, na čemž by se měly podílet všechny trhy, kde společnosti působí. Tedy Česká republika, Slovensko i Polsko. Konkrétně očekávám navýšení sázek o 19 % y/y na 677 mil. EUR. Podrobné odhady výsledků zachycuje níže uvedená tabulka.

Samotný čtvrtý kvartál by měl být ve srovnání se zbytkem roku spíše podprůměrný. To je dáno tím, že se v tomto období nekonala žádná větší sportovní událost, jako byly například Zimní olympijské hry během 1Q či Mistroství světa ve fotbale z přelomu 2Q a 3Q. Odhaduji tedy zpomalení růstu přijatých sázek na 18 % y/y oproti růstu o 21 % y/y během předchozích 9M.

I tak ale půjde o vývoj, který překonal jak mé úvodní odhady, tak i očekávání samotného managementu firmy. Ten totiž ještě při zveřejnění výsledků za 9M ponechal poměrně konzervativní výhled platný od začátku loňského roku počítajícího s navýšením celoročních přijatých sázek pouze o 13,7 % y/y na 645 mil. EUR.

Nárůst sázkařské aktivity je základem silných čísel firmy, nicméně snad ještě důležitější je to, kolik z této částky zůstane u Fortuny, resp. jaký podíl z přijatých sázek bude muset firma následně vyplatit na výhrách. Předpokládám, že za celý loňský rok to bude mírně přes 80 %, což je zhruba o jeden procentní bod vyšší podíl než v roce 2013. Trend poklesu marží hrubých výher je patrný již několik posledních let a souvisí jednak se zrušením manipulačního poplatku u internetových sázek a jednak také s rostoucím podílem on line sázek oproti klasickému retailu.

Kvůli mírně nižším maržím by růst hrubých výher měl být nižší než tempo navýšení přijatých sázek. Konkrétně odhaduji, že to bude o 12 % y/y na 130,9 mil. EUR pro celý loňský rok, resp. +10 % y/y na 65 mil. EUR za druhé pololetí.

20150302_cyrrus

Akcie fortuny jsou pro menší investory zajímavé i vyplácenými dividendami. Z tohoto pohledu bude významný vývoj čistého konsolidovaného zisku. Předpokládám, že dojde k meziročnímu navýšení o 7 % na 16,7 mil. EUR, což by při zachování tradičního výplatního pásma znamenalo dividendu 0,22-0,32 EUR na jednu akcii. Ke zveřejnění konkrétní výše navrhované dividendy většinou dochází až měsíc po reportu výsledků. Zachování této tradice však není jisté vzhledem k nedávnému obměnění vrcholného managementu firmy.

Nebudou to však jen samotné výsledky za uplynulý rok, co bude akcionáře zajímat. Nemalá pozornost bude věnována také výhledům pro rok letošní. Určité aktualizace by se mohl dočkat také plán vybudování online kasina, což je oblast, v níž má nový CEO více než bohaté zkušenosti.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE