5 mýtů o úsporách tepelné energie. Co opravdu nefunguje?

10.03.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Každá koruna je dobrá. A peníze nám často neřízeně utíkají přes nezateplenou fasádu, chatrná okna nebo nerozumným větráním. Na druhou stranu, ne všechna opatření, o nichž se často hovoří a diskutuje, vám skutečně nějakou tu kilowatthodinu tepelné energie ušetří. Podívejte se na největší mýty a zjistěte, jaká úsporná opatření jsou nesmyslná.

První mýtus: Zakryté radiátory topí méně

Když si čtete rady, jak doma ušetřit tepelnou energii, nezřídka narazíte na podobné tvrzení – před radiátory nic nestavte, nechte kolem nich proudit vzduch. Je to logické, říkáte si. Když teplo zachytává nábytek nebo závěsy, nedostane se k vám. Jenže to není vždy pravidlem.

To, že zakrytá topná tělesa způsobují energetické ztráty, platí jen za určitých podmínek, které v moderních domech se správně navrženým topným systémem obvykle nenastávají. Když máte dobrou regulaci vytápění (termostat v referenční místnosti nebo ekvitermní regulaci a termostatické ventily na radiátorech), tak jediné, co se stane, je že termostatická hlavice se na zakrytém regulátoru otevře naplno. To stejně nebude stačit a v místnosti se sníží teplota, tudíž vlastně ušetříte. Ovšem za cenu jistého diskomfortu,“ uvedl energetický poradce Karel Murtinger.

Více v článku 5 mýtů o úsporách tepelné energie. Co opravdu nefunguje? na prodej.finance.cz.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ