Dotace na zateplení 2015: Jednodušší a rychlejší Nová zelená úsporám

26.03.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Začátek jara je většinou ve znamení velkých plánů – rekonstrukce, zateplování fasády, výměna oken nebo pořízení nového kotle. Už poněkolikáté za sebou přitom budou moc majitelé rodinných domů požádat stát o příspěvek na podobná opatření. Novinky, jež program Nová zelená úsporám chystá, by ho mohly posunout ještě dál a přilákat žadatele, které administrativa zatím odrazovala.

Velký dotační program, který je financovaný zejména z prodeje emisních povolenek, není nutné zdlouhavě představovat. Nová zelená úsporám navázala na svého předchůdce (Zelenou úsporám) a postupně se zotavila z počátečních neduhů, jako byla velká administrativní zátěž nebo nedostatek odborníků, kteří by žadatelům pomohli s přípravou žádosti.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Žádat se bude moci i o peníze z loňska

V minulé výzvě, která odstartovala loni na jaře, bylo na úsporná opatření připraveno 1,9 miliard korun. Částku se – i přesto, že byl příjem žádostí prodloužen o dva měsíce – nepodařilo vyčerpat. Ministerstvo životního prostředí, které má dotační program na starosti, už dříve oznámilo, že peníze hodlá použít v dalším kole dotací.

Zbývající prostředky z loňska budou převedeny a připočteny k částce, která je vyhrazena pro letošní rok. Na jaře totiž chystáme pokračování Nové zelené úsporám. Vyhlásíme výzvu, která bude otevřena nejen pro majitele rodinných domů, ale počítáme i s výzvou na zateplování a energetické úspory pro bytové domy,“ uvedl v lednu ministr životního prostředí Richard Brabec. Jak magazínu Finance.cz potvrdilo tiskové oddělení ministerstva životního prostředí, letos bude alokovaná částka nižší než loni – žadatelé se budou moci přihlásit pravděpodobně o 1,1 miliardu korun.

Velkou novinkou letošního kola Nové zelené úsporám je, že se do ní budou moci zapojit i majitelé bytových domů. „Letošní program, v němž mohou o příspěvky žádat majitelé rodinných domů, bude navíc rozšířený o pražské bytové domy. Program by měl být spuštěn 1. dubna s tím, že příjem žádostí začne asi o měsíc později,“ upřesnila Petra Roubíčková, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí. Na bytovky by přitom mělo být z celkové alokované částky vyčleněno maximálně půl miliardy korun. Zbývající částka bude k dispozici majitelům rodinných domů. K definitivnímu rozdělení financí ale zatím ještě nedošlo.

Dotace i na částečné zateplení

Odborníci i žadatelé poukazovali v souvislosti s Novou zelenou úsporám na velkou administrativní zátěž. Ta mohla řadu majitelů rodinných domů od podání žádosti odradit. Vstřícný krok připravili administrátoři už v červenci minulého roku, kdy zjednodušili podmínky programu a zefektivnili administraci žádostí. „Na základě těchto opatření zájem o program výrazně vzrostl,“ sdělil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Jak se zdá, v dalším kole dotací by mohlo být ještě lépe. A to hned z několika důvodů. Za prvé se podle informací ministerstva životního prostředí zmírní podmínky. „Nově budou lidé moci žádat o peníze i na dílčí opatření – například jen na zateplení fasády nebo na výměnu oken. Nebude tedy už platit povinné kombinování několika úsporných opatření,“ dodala Petra Roubíčková. Nová zelená úsporám by tak přestane být „programem velkých rekonstrukcí a investic“. Nově budou moct o dotace zažádat i lidé, kteří neplánují větší zásahy do domů anebo do nich nemohou velké částky investovat.

Další pozitivní změnou je zkrácení procedurální lhůty na Státním fondu životního prostředí. „Říkáme tomu pravidlo 3 + 3. Do tří týdnů po podání elektronické žádosti se žadatel dozví, zda byla jeho žádost schválena. Pokud projekt zrealizuje a zašle všechny řádné dokumenty, peníze mu budou vyplaceny také do tří týdnů, což se v minulosti vleklo i několik měsíců,“ uvedla Petra Roubíčková.

Zapomenout nesmíme ani na další úlevou, kterou ministerstvo životního prostředí přichystalo. Ještě v minulém kole Nové zelené úsporám museli žadatelé o dotace vybírat ze seznamu dodavatelských firem, který byl závazný. To se letos změní. Současně tato povinnost přestane platit i v případě seznamu výrobků a materiálů. „Oba tyto seznamy budou už jen doporučující,“ potvrdila Petra Roubíčková.

Ve zkratce: Klíčové změny Nové zelené úsporám 2015

  • Žádosti bude možné podávat i na dílčí opatření (například jen výměna oken).
  • Zkrácení procedurální lhůty na SFŽP (peníze do tří týdnů od realizace projektu, resp. zaslání potřebné dokumentace).
  • Seznamy dodavatelů, resp. materiálů a výrobků už nebudou povinné.
Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ