Co týden dal? Povinné ručení zdraží o 5 %

27.03.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco v loni povinné ručení podražilo zhruba o desetinu, letos se očekává další růst o 5 %. Důvodem jsou podle pojišťoven vyšší náklady v důsledku změn v občanském zákoníku. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

Řecká vláda má podle interních výpočtů Evropské komise dostatek peněz do 8. dubna. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z diplomatických kruhů. Aténám tak podle listu hrozí, že se po Velikonocích dostanou do platební neschopnosti.
Více informací

Maďarská centrální banka obnovila po osmi měsících uvolňování měnové politiky, aby zasáhla proti poklesu cen. Banka rozhodla o snížení základní úrokové sazby o 0,15 procentního bodu na nové rekordní minimum 1,95 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters očekávají, že ve snižování sazeb bude pokračovat.
Více informací

Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny hlouběji do spekulativního pásma na známku Ca z dosavadních Caa3. Důvodem je plán ukrajinské vlády na restrukturalizaci většiny eurobondů a dalšího zahraničního dluhu veřejného sektoru.
Více informací

Výrobci automobilů v loňském roce po celém světě vydělali rekordních 127 miliard dolarů (3,2 bilionu korun). Na jejich ziscích se nejvíce podílely Čína a Severní Amerika. Vyplývá to ze studie výzkumné společnosti McKinsey.
Více informací

Čínská společnost China National Chemical Corporation (ChemChina) se dohodla na převzetí italského výrobce pneumatik Pirelli. Do čínských rukou se tak dostane jeden ze symbolů italského průmyslu, píše agentura Reuters. Dohoda oceňuje italský podnik na 7,1 miliardy eur (195 miliard Kč).
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku po nárůstu v předchozích dvou měsících v únoru mírně klesla a dosáhla 12,32 procenta. Drží se tak blízko dlouhodobých minim. V lednu bylo bez práce 12,39 procenta obyvatel, řekl novinářům Marián Valentovič, šéf slovenského ústředí práce, které zastřešuje tamní úřady práce.
Více informací

Růst čínské ekonomiky bude v letošním i příštím roce dál zpomalovat. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Čína se podle ní dostává prostřednictvím reforem na cestu pomalejšího, ale udržitelnějšího hospodářského růstu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Elektronická evidence tržeb se nebude týkat drobných řemeslníků. Vztahovat se bude zhruba na 300.000 živnostníků, mezi ně patří zejména restaurace, hotely a maloobchod. Původně se hovořilo o dvojnásobných 600.000 firem. V České televizi to uvedl ministr financí Andrej Babiš. Současně s tím navrhuje snížit DPH z 21 na 15 procent. Připustil zároveň, že se zavedení systému může o pár měsíců zpozdit, původní start byl plánován na leden 2016.
Více informací

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 2,6 procenta a v roce 2016 růst zpomalit na 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadů České spořitelny, o kterých informovali analytici banky na setkání s novináři. Loni HDP stoupl o dvě procenta.
Více informací

Povinné ručení letos zdraží v průměru o pět procent, více si připlatí rizikoví motoristé. Důvodem zdražení jsou podle pojišťoven vyšší náklady na tyto škody v důsledku změn v občanském zákoníku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které nevylučují další růst sazeb v průběhu tohoto roku. Loni pojistky zdražily o zhruba desetinu.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku minulý týden opět vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o deset haléřů na průměrných 31,52 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu 31,51 Kč, což je o šest haléřů víc než o týden dříve. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Spotřební daň na naftu je v České republice v přepočtu na eura 18. nejvyšší z 28 zemí EU. V ČR činí spotřební daň na naftu 396 eur na 1000 litrů. Nižší je například v Polsku nebo Maďarsku, naopak vyšší na Slovensku nebo v Německu. Nejvyšší daň, 740 eur, má Velká Británie. Vyplývá to ze studie Zdanění spotřeby v České republice, kterou publikovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) spolu s Institutem pro politiku a společnost (IPPS).
Více informací

Důvěra v českou ekonomiku v březnu potřetí za sebou klesla, proti únoru se snížila o čtyři desetiny bodu na rovných deset bodů. Snížil se ukazatel důvěry podnikatelů, důvěra spotřebitelů se nezměnila. Informoval o tom Český statistický úřad.
Více informací

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Úrokové sazby rada nechala na historických minimech. Po zasedání rady o tom informoval mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU