Obavy z přehřátí amerického akciového trhu nejsou opodstatněné

01.04.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


V minulých letech překonával výkon amerických akcií ostatní důležité trhy. Od poklesu v roce 2009 se hodnota indexu S&P 500 více než ztrojnásobila. Dobré výsledky odrážejí nejen oživení americké ekonomiky, kterou pohánějí zisky společností, ale rovněž lepší nálada investorů způsobená bezprecedentním uvolněním měnové politiky Federálního rezervního systému.

Vzhledem k silným kurzovým ziskům už nelze americké akcie považovat za laciné, nicméně z historického hlediska lze jejich cenu stále považovat za přiměřenou. O nějakém přehřátí nebo nadměrném nadhodnocení amerického akciového trhu tedy nemůže být ani řeč. Současný poměr P/E amerických akcií s hodnotou 19,2 jen o málo překračuje třicetiletý průměr ve výši 18,4.

Podobně to vypadá i při porovnání poměru tržní ceny akcií a jejich účetní hodnoty (P/B). Současná hodnota 2,6 je o něco málo vyšší než třicetiletý průměr 2,4. Tento poměr však jen málo vypovídá o stavu účetních rozvah amerických korporací, zatímco ukazatele peněžní likvidity ukazují, že rozvahy jsou opravdu velmi silné. Bez finančních titulů dosahuje míra likvidity průměrně 12 %, což je rekordní úroveň vysoko nad dlouhodobým průměrem 6,7 %.

Dalším důležitým ukazatelem hodnocení jsou dividendy. I přes silné kurzové výnosy dosahuje aktuální dividendový výnos indexu S&P 500 dvouprocentní výše a to zásluhou silného tempa růstu. To je víc, než kolik vynášejí desetileté americké státní dluhopisy, jejichž výnos je v současné době na úrovni 1,8 procenta. Nejméně 239 společností z indexu S&P 500 v současné době vykazuje větší výnos, než desetileté americké státní dluhopisy a 87 společností nabízí dokonce dividendy přes tři procenta.

Je ale také důležité vzít do úvahy kapitálové ocenění v kontextu aktuálních podmínek. To znamená, že současná politika nulových úrokových sazeb a velmi nízkých dluhopisových výnosů představuje zcela výjimečnou situaci, která odpovídajícím způsobem ovlivňuje a dále bude ovlivňovat akciové trhy. Z tohoto důvodu je nutné sledovat skutečný ekonomický a finanční vliv.

Nízké úrokové sazby a výnosy z dluhopisů mají pozitivní dopad na reálnou ekonomiku, a to v podobě nižších finančních nákladů pro spotřebitele a podniky. To je pro firemní zisky a marže pozitivní a mělo by to umožnit vyšší majetkové ocenění. Kromě toho má současná situace také finanční dopad, protože při hledání atraktivních výnosů se zvyšuje poptávka po dividendových cenných papírech, což má opět vliv na jejich zhodnocení.

Rovněž strukturální důvody hovoří pro to, že ziskovost amerických podniků bude i nadále na vysoké úrovni. Podíl firemních zisků na hrubém domácím produktu v roce 2013 vzrostl na nejvyšší úroveň v historii. To má co dělat hlavně s tím, že se podíl mezd na hrubém domácím produktu USA významně snížil, z čehož zase těží společnosti.

Autorem komentáře: Angel Agudo, manažer fondu Fidelity America Fund

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE