Komoditní vývoj v březnu

08.04.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Na vývoji cen hlavních komoditních skupin se podílely především globálně ekonomické faktory. Sekundární vliv na vývoj komodit měl na svědomí i americký dolar.

V případě ropy panují rozličné události, které působí na její cenu. Avšak problematika nadbytku světových zásob ropy a problém s jejich dalším uskladněním se dostává do centra pozornosti. Na ceně ropy se podepisuje také vývoj kurzu amerického dolaru, známky slabého ekonomického růstu v Číně a vysoká těžba v Saúdské Arábii, která je největším světovým vývozcem ropy. V závěru března ropu ovlivnily i důsledky napětí v Jemenu. V neposlední řadě velkou roli také sehrála debata Íránu a šesti světových mocností nad jadernou dohodou. Shody bylo dosaženo nad základními parametry vzájemné dohody, jež mají za cíl zablokovat další rozvoj íránského vojenského jaderného programu a odstranění souvisejících hospodářských sankcí. Uvalené sankce budou zrušeny poté, co OSN potvrdí, že Írán dodržuje rozhodující podmínky. Všechny strany budou ještě pracovat na upřesnění všech detailů tak, aby do 30. června byla k dispozici finální dohoda.

Ze sektoru kovů se příliš nedařilo platině, paládiu a ani zlatu. Slábnoucí poptávka po zlatě zapříčinila propad jeho ceny. Dle amerických vládních dat hedgové fondy snížily množství dlouhých pozic ve zlatě nejvíce od prosince 2013. Globální aktiva uložená v burzovně obchodovaných produktech s podkladovým aktivem zlata pak v březnu klesla o 56,6 tun. To byl největší pokles za uplynulých 15 měsíců. Výjimkou bylo stříbro, kterému se zhruba od poloviny března dařilo, nicméně pravdou je, že za poslední dny ztrácí své nabrané zisky.

Na cenách obilnin se podepsala zejména Čína, která se odvrací od importu obilnin z USA. Čína, která je druhým největším světovým spotřebitelem kukuřice, rezervovala pro letošní rok více než 600 tisíc tun kukuřice z Ukrajiny a další objednávky jsou ještě očekávány. Na čínském domácím trhu totiž dochází ke snižování zásob a k růstu cen. USDA na konci března 2015 zveřejnilo odhad oseté plochy sóji v USA. Zemědělci očekávají, že osetá plocha bude činit rekordních 84,6 milionu akrů, což je o 1 % více oproti minulému roku. V některých státech se také zvýšil záměr rozšířit osetou plochu. Nicméně, odhadu USDA byl pod většinovým konsenzem analytiků na úrovni 85,9 milionu akrů.

Ze sektoru potravin se nejvíce zadařilo mraženému pomerančovému koncentrátu. Cenu vzhůru popohnala předpověď počasí, která ukazovala na sucho. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) zveřejnilo údaj, ve kterém odhaduje, že pěstitelé na Floridě sklidí nejméně pomerančů za téměř 5 desetiletí. Podle odhadu tak letošní úroda dosáhne 102 milionů boxů (1 box = 41 kg). Proti loňsku by se tak jednalo o pokles v rozsahu 2,5 % a byla by to nejnižší úroda od roku 1968. Cena kakaa dokázala v polovině měsíce vzrůst díky obavám ohledně produkce v Ghaně. International Cocoa Organization totiž snížila odhad pro produkci kakaových bobů v Ghaně na tuto sezónu o 5,8 % na celkových 810 000 tun. Právě Ghana je spolu s Pobřežím Slonoviny jedním z nejvýznamnějších vývozců kakaových bobů na světě. Cena kávy typu Arabika stagnovala. V Brazílii panovaly obavy z rozšíření nebezpečného škůdce, který poškozuje úrodu kávy. Ministerstvo zemědělství brazilského státu Minas Gerais kvůli tomu prodloužilo o další rok stav nouze. Zmíněným škůdcem je drobný hmyz známý jako Coffee berry borer, který vyvrtává díry do kávových zrn.

Ceny masa se vyvíjely odlišným způsobem. Vepřovému masu se více méně do poloviny března nedařilo z důvodu, že americkými jatky prošlo o 5,6 % více prasat než ve stejné době před rokem (865 000 prasat). Naproti tomu paradoxně klesla poptávka po vepřovém. Nicméně situace se v druhé polovině března obrátila a cena vepřového masa změnila směr. Šéf zemědělského výzkumu USA Narayanan uvedl, že američtí spotřebitelé budou kupovat více vepřové maso v průběhu nadcházející měsíců díky grilovací sezóně, z popudu vysokých cen hovězího masa, které se drží blízko rekordních úrovní. Podle údajů USDA hovězí maso zaznamenalo rekordní maxima v minulém roce.

Tabulka: Změna ceny v březnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.03.

ropa WTI

-4,3

47,60 USD za barel

zlato

-2,5

1183,2 USD za oz

měď

1,9

2,74 USD za libru

kukuřice

-4,3

3,76 USD za bušl

pšenice

-0,2

5,11 USD za bušl

káva Robusta

-9,3

1729 USD za tunu

vepřové maso

12,3

75,80 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20150407_colosseum

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum

Autor článku

Eva Mahdalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE