Bonusy dodavatelů energie: Lákadla, nebo výhody?

21.04.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dodavatelé elektřiny a plynu jsou obchodníci. A k obchodu patří i lákadla: slevy, bonusy, služby. S tím, jak se rozvíjí energetický trh a přibývá prodejců elektřiny i plynu, rozšiřuje se také nabídka nejrůznějších typů pojištění, příspěvků, dotací nebo asistenčních služeb. Ne vždy jsou výhodné a ne všechny využijeme, ačkoli za ně (někdy) musíme zaplatit.

Začalo to vcelku nenápadně. Někteří dodavatelé začali svým zákazníkům poskytovat příspěvky na nákup spotřebičů. Dlouhodobě má podobnou dotaci v nabídce třeba společnost Pražská plynárenská, která podporuje výměnu starých plynových sporáků za nové. Společnost E.ON zase už několik let poskytuje příspěvky na úsporné kotle.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

K podobným příspěvkům se nabalovaly další bonusy, například asistenční služby – pokud se vám porouchá spotřebič, dodavatelé slibují opraváře zdarma. U těchto bonusů to ale neskončilo. Dnes si u dodavatele elektřiny nebo plynu můžete sjednat i pojištění domácnosti nebo získat příspěvek na nákup elektrokola. Je ovšem škoda, že tak užitečný bonus, jako je bezplatná zákaznická linka, poskytuje jen zlomek dodavatelů.

Dotace na spotřebič

Někteří dodavatelé navázali spolupráci s výrobci kotlů nebo jiných spotřebičů, a proto svým zákazníkům nabízejí příspěvek na jejich nákup. Ušetřit tak můžete pár stovek až tisíců korun. Asi nejrozsáhlejší nabídkou slevových kuponů disponuje společnost E.ON. „Naši zákazníci si mohou levněji pořídit spotřebiče do domácnosti, ale také kotel či bojler. Poskytujeme i slevy na CO2 alarmy, termostaty nebo klimatizace,“ dodal tiskový mluvčí Vladimír Vácha. Z alternativních dodavatelů dotuje nákup nového spotřebiče třeba společnost Centropol nebo Gas International. Pokud zrovna neplánujete výměnu spotřebiče, podobný bonus pravděpodobně nevyužijete. Sleva může být v případě některých společností podmíněna určitým objemem odebrané energie.

Pojištění nejen domácnosti

Rozšířeným bonusem, který někteří dodavatelé zákazníkům poskytují, jsou různé formy pojištění. Jedná se třeba o pojištění domácnosti, pojištění proti ztrátě zaměstnání nebo při dlouhodobé nemoci. Pojištění poskytují velcí i menší dodavatelé. Třeba společnost ČEZ připravila nabídku pojištění při ztrátě zaměstnání. Je třeba podotknout, že podobná pojištění nejsou zadarmo. Odběratelé si na pojistku musí přispívat, což je přijde na několik desítek až stovek korun měsíčně. Podobně jako u běžných pojistek, ani v tomto případě nemusí dojít k jejímu čerpání.

Asistenční služby

Samostatnou kapitolou bonusů jsou asistenční služby. Jedná se většinou o pomoc při havárii v domácnosti. „V případě potřeby bude po zavolání na číslo asistenční služby obstarán a v plné výši uhrazen příjezd zámečníka, instalatéra, elektrikáře, plynaře, topenáře, pokrývače či sklenáře a do výše limitu pojistného uhrazena i jeho práce,“ uvedla Renáta Vaďurová, marketingový specialista společnosti Europe Easy Energy. Například elektrikářské nebo instalatérské práce jsou hrazeny do 2 500 korun. Ani tento bonus ale nemusíte využít, pokud se zrovna žádná havárie ve vaší domácnosti nesehraje.

Příspěvek na ekologické vozidlo

Rozvoj elektromobility nebo využívání vozů na CNG podporuje i řada dodavatelů. Patří k nim především velké energetické společnosti jako je RWE nebo E.ON. Například zákazníci společnosti E.ON mohou nově získat příspěvek až 4 000 korun na nákup elektrokola. Podobný příspěvek může potěšit zastánce ekologické dopravy. Jestli ale zrovna po voze na CNG nebo kole na elektrický pohon netoužíte, pravděpodobně vás nechá chladným.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Nejlevnější je nespotřebovaná energie

Je to možná trochu paradoxní, ale dodavatelé energií poskytují poradenství v oblasti snižování spotřeby elektřiny i plynu. Například Pražská energetika provozuje poradenské centrum, kde vám zapůjčí měřiče spotřeby nebo vám poradí při výběru úsporného osvětlení. O podobné službě uvažuje i největší alternativní dodavatel Bohemia Energy. „Chtěli bychom lidem nabízet produkty, které by elektřinu domácnostem dokázaly vyrábět, optimalizovat jejich spotřebu a zlevnily by jim náklady na distribuci,“ sdělila tisková mluvčí společnosti Alžběta Šťastná.

Slevy pro věrné i seniory

Většina dodavatelů připravila různé bonusy a slevy pro věrné zákazníky. Znějí lákavě, některé ale jen na první pohled. Někdy se můžete setkat s podmínkou podpisu smlouvy na dobu určitou, kterou se u dodavatele uvážete na několik let. Věrnostní program má v nabídce společnost RWE, Bohemia Energy nebo GAS International. K dodavatelům, kteří poskytují slevy pro seniory, patří například Fonergy, Pražský plynárenská nebo Europe Easy Energy. Posledně jmenovaná společnost připravila i slevy pro juniory do 30 let nebo pro zákazníky, kteří odebírají současně plyn i elektřinu. Pokud spadáte do některé kategorie, pro kterou dodavatelé připravují slevy (zejména senioři nebo ZTP), určitě může být podobný bonus zajímavý.

Bezplatná zákaznická linka

Bonus, který by pravděpodobně využil největší počet zákazníků, poskytuje jen zlomek dodavatelů. Z velkých společností zavedl bezplatnou zákaznickou linku, kterou poznáte podle úvodního trojčíslí 800, pouze E.ON. Z dalších dodavatelů se zdarma dovoláte ještě do zákaznického centra Amper Market, Europe Easy Energy nebo Vemex.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ