Výsledky bank překvapily nejednoho investora

30.04.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Výsledková sezóna za první kvartál roku 2015 se pomalu chýlí ke svému konci. Většina tržní kapitalizace amerického indexu S&P 500 už do svých účetních knih nechala nahlédnout.

Od prvního kvartálu nikdo moc převratného neočekával, ale opak se stal pravdou. Ještě v březnu bylo očekávání nastaveno na po letech první pokles meziročního zisku. Trh počítal dokonce s meziročním propadem zisku amerických společností o 6 %. Když mezi hlavními důvody se dalo najít posílení dolaru, slabší růst, propad cen komodit, ze kterých vynikala především ropa.

Jenže banky a technologické společnosti do toho analytikům hodily tzv. vidle. Přesvědčivé výsledky technologických společností Google, Amazon.com a Microsoft se postaraly o nárůst indexu NASDAQ 100 na úrovně před „dotcom krizí“ z roku 2000. Jeho čtyřciferná hodnota nyní začíná pětkou. Ale to není všechno, další pozitivní výsledky dostaly do laufu i banky.

Goldman Sachs v prvních třech měsících roku vydělala 2,75 miliardy dolarů a Citigroup 4,77 miliardy dolarů. Goldman Sachs se stala největší komoditní bankou podle tržeb za minulý rok a vystřídala tím na trůnu JP Morgan. Čtyřka na americkém trhu, Goldman Sachs, se blýskla tržbami, které se vyhouply nad 10 mld. USD. Číslo nevídané v posledních čtyřech letech. Pojďme se ale podívat blíže, co za tak vysokým ziskem stálo.

Kde hledat jeho původ – no přece v nárůstu akciových trhů. Nejpřesvědčivější byl totiž o 46 % vyšší výnos divize obchodování s akciemi. První kvartál byl totiž mimo jiné kvartálem, kdy bylo spuštěné kvantitativní uvolňování v Evropě. Leckteré evropské indexy si připsaly dvouciferný zisk. První kvartál poznamenala také Švýcarská centrální banka, která upustila od umělého znehodnocování domácí měny a oznámila, že kurz 1,2 EUR/CHF není už stropem. V ten samý den se forexový trh probudil ke skokovým pohybům, a právě z toho umějí banky profitovat. V těchto okamžicích skokově narůstá zobchodovaný objem a bance se sypou příjmy z poplatků za obchody. Goldman Sachs nešlápla vedle ani při obchodování s cennými papíry s fixním výnosem. Tam jí naopak pomohl americký FED, který přestal nakupovat dluhopisy a tak se jejich výnos po letech vrátil k růstu.

Citigroup nebyla natolik šikovná při obchodování s akciemi, ale zisk si dokázala slušně zabezpečit poklesem nákladů. Ty se meziročně snížily o 10 %. Vypadá to, že banka se úspěšně potýká s restrukturalizací a konečně také doznívají náklady spojené s finanční krizí. Meziročně se totiž o 65 % snížily soudní výdaje. Zdá se to, že jen náhled do období vyšších úrokových sazeb dává bankám naději návratu na výsluní. Teď už si jen počkat na to, jestli evropské bankovní domy budou následovat americké konkurenty.

Autor komentáře: Tomáš Kálal, makléř Conseq Investment Management

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE