1,1 biliónu dolarů hotovosti

18.05.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Tolik peněz má na účtu 50 největších amerických firem. Pokud bychom to číslo rozšířili na všechny nefinanční americké firmy, z 1,1 biliónu by se stalo 1,7 biliónu.

Při omezení se jen na pět největších firem – Apple, Microsoft, Google, Pfizer a Cisco – je objem hotovosti na jejich účtech 439 miliard dolarů. Z toho jen Apple drží 194 miliard dolarů, tedy o málo více, než je HDP České republiky, a o málo méně, než kolik by potřebovali Řekové na snížení dluhu na cílených a věřiteli požadovaných 70 % HDP. Zdá se téměř neuvěřitelné, že firmy mají na účtech tolik hotovosti, ale z několika důvodů je to pro ně výhodné. A pokud není, dělí se o to s akcionáři.

Většina z těch výše zmíněných stovek miliard je na účtech bank mimo území USA. Pokud by si firmy tyto peníze z jejich zahraničních poboček stáhly zpět do mateřského státu, musely by z toho objemu zaplatit 35% daň. A to se jim nechce. Proto tam nechávají peníze ležet a na výplatu dividendy či zpětný odkup akcií použijí spíše nový dluh, který je například v případě Apple za směšný úrok kolem 1 % ročně.

Už v minulém roce byl šéf Apple Tim Cook „na koberečku“ před americkým Kongresem, aby vysvětlil jejich finanční politiku. Tim Cook politikům řekl, že až budou tamní daňové zákony spravedlivé, tak Apple bude danit USA. Do té doby bude firma optimalizovat daně a nechávat obrovské objemy na v zahraničí.

Množství peněz na účtu je pro firmy také výhodné z důvodu akceschopnosti na poli fúzí a akvizic. Mít peníze po ruce, když se naskytne nějaká vhodná příležitost na koupi firmy, může být významnou konkurenční výhodou. Peníze mohou také pomoci manažerům udržet si svoje pozice. Pokud by chtěla nějaká firma ovládnout jinou firmu (což by mohlo ohrozit pozice manažerů v koupené firmě), nejlepší obrana je útok – tedy nakoupit jinou firmu, zvýšit svoji hodnotu a odradit tak „predátora“.

1,7 miliónu, respektive 1,1 biliónu, respektive 439 miliard téměř jistě nejsou čísla, o kterých se v budoucnosti bude mluvit jako o historických maximech. Vždyť jen Apple za rok navýšil hotovost téměř o 90 miliard dolarů…

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE