V USA se začnou navyšovat úrokové sazby. Kdy?

21.05.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Bankéři ze San Francisco Fed zpochybnili oficiální data ohledně vývoje amerického HDP za první kvartál letošního roku. Zatímco vládou reportovaný údaj signalizoval pouze 0,2% mezikvartální růst, San Francisco Fed odhaduje až 1,8% mezikvartální posílení ekonomiky.

Jak je možný tak výrazný rozdíl? Ekonomové v San Francisku jednoduše použili jiný model výpočtu HDP, který je založen na odlišném přístupu k očištění dat o sezónní vlivy. Data za první kvartál každého roku jsou totiž zatížena poklesem ekonomické aktivity, kdy je zejména ve stavebnictví cítit významné ochlazení kvůli nepříznivému počasí. Aby byla data za 1Q srovnatelná s vývojem v dalších čtvrtletích, musí být o tyto vlivy očištěna. V San Francisku však přišli s myšlenkou, že dosavadní metoda odstraňování těchto odchylek je nedostatečná a vládou reportovaná data očistili o sezónní vlivy ještě jednou. Tímto způsobem tak bylo dosaženo mnohem robustnějšího odhadu růstu HDP, než s čím počítají vládní statistici.

Vývoj makroekonomických dat v USA je nyní investory bedlivě sledován, mnohem více než bývá běžné. Důvodem je, že se již neodvratitelně blíží doba, kdy Fed začne s postupným navyšováním úrokových sazeb. Toto zahájení restrikcí v měnové politice je přitom úzce provázáno s výkonností americké ekonomiky, o níž má vývoj HDP hodně co říci. Nový report ze San Franciska je tak jakoby na míru psán zastáncům rychlejšího utažení monetární politiky. Pokud převáží jejich hlas v měnovém výboru Fed, mohlo by k navýšení sazeb dojít už na červnovém zasedání.

Obrovským argumentem jestřábů mezi centrálními bankéři je vývoj na trhu práce, kde dochází každým měsícem k výraznému nárůstu počtu nových míst a stabilně klesá nezaměstnanost. Ta se dokonce dostala takřka na předkrizovou úroveň. Pozitivní signály zaznívají také z průmyslu, kde dochází k navyšování objemu produkce i zlepšování sentimentu manažerů firem z tohoto odvětví. Do mozaiky pozitivních makrodat scházel jen údaj o příznivém vývoj HDP, který nyní dodává San Francisco

Osobně si ale nemyslím, že se nové úpravy dočkají širšího přijetí. Zvláště když další revize HDP bude kvůli vysokému deficitu zahraničního obchodu negativní, nepřekvapila by ani hodnota -1 % q/q (oficiální data budou zveřejněna k 29. květnu). Po této studené sprše vzroste argumentační síla naopak u holubů ve Fedu, kteří jsou i tak nyní v převaze. Dalším důvodem, proč pozdržet navyšování úrokových sazeb je pomalý růst mezd, nepříznivá struktura tvorby pracovních míst a samozřejmě také stále mizivý nárůst inflace. Dle mého názoru je tak mnohem pravděpodobnější, že k zavádění měnových restrikcí dojde nejdříve až v září.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE