Nová zelená úsporám 2015: Lidé chtějí příspěvek na dílčí zateplení

04.06.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Majitelé rodinných a bytových domů se žádostmi neotálí. Pouhé dva týdny od spuštění programu Nová zelená úsporám podali celkem 595 žádostí za téměř 154 milionů korun. Celkově je na úsporná opatření vyčleněna částka 1,1 miliardy korun.

Úřady přitom očekávají, že letos by se peníze oproti minulému roku mohly vyčerpat. Program Nová zelená úsporám totiž prošel opět úpravou a zjednodušením. Nově je například možné zažádat o dotace jen na dílčí opatření. Třeba pouze na zateplení fasády nebo oken. Dříve byly podporovány jen komplexnější rekonstrukce.

Současně správci programu žadatelům slíbili i kratší procedurální lhůtu. Do tří týdnů po podání elektronické žádosti by se měl žadatel dozvědět, jestli byla schválena. Když projekt zrealizuje a zašle všechny řádné dokumenty, peníze by mu měly být rovněž vyplaceny do tří týdnů.

Byla to přitom právě náročná administrativa, kterou programu v minulých kolech vytýkali žadatelé i odborníci. V této souvislosti je třeba upozornit ještě na jednu úlevu, kterou program přinesl. Ta se týká tzv. seznamu dodavatelů a výrobků, které byly dříve závazné. Nyní jsou jen doporučující.

Nejvíc se žádá o dílčí zateplení

Koncem května podali majitelé rodinných domů 563 žádostí za 125,9 milionů korun. U bytových domů, jejichž majitelé mohou letos také dosáhnout na dotaci, Státní fond životního prostředí evidoval 32 elektronických žádostí za 27,8 milionů korun.

To, že se tah s podporou dílčího zateplení ukázal jako správný, ukazují dosavadní statistiky SFŽP. „U rodinných domů je nejčastěji žádáno na zateplení domu a výměnu oken a dveří. Absolutně nejžádanější je nově otevřená podoblast podpory A.0 – dílčí zateplení, a to u rodinných i bytových domů. V těsném závěsu následuje podoblast A.2 – důkladné komplexní opatření,“ sdělila magazínu Finance.cz Lenka Brandtová tisková mluvčí SFŽP.

Podle Brandtové je z oblasti alternativních zdrojů energie velký zájem o solárně-termické systémy a tepelná čerpadla vzduch-voda. Přetrvává i zájem o novou výstavbu domů s velmi nízkou energetickou náročností (oblast podpory B).

Administrátoři programu se pro zavedení podpory dílčích opatření rozhodli z toho důvodu, aby na ně dosáhli i majitelé domů, kteří nemají našetřenou dostatečně velkou částku na celkové zateplení. „Díky nově nastaveným podmínkám programu, které jsou pro žadatele daleko vstřícnější, je program dostupný takřka všem majitelům domů,“ dodala Brandtová.

Tempo prý spěje k vyčerpání dotací

Příjem žádostí programu Nová zelená úsporám byl spuštěn 15. května v 10.00 hodin. Ukončen bude nejpozději 31. října, pokud dříve nebudou připravené peníze vyčerpány. Připomeňme, že loni trval příjem žádostí 9 měsíců a ačkoli majitelé rodinných domů podali přes 6 000 žádostí za 1,4 miliardy korun, celkovou alokovanou částku (1,9 miliard korun), nevyčerpali.

Letos by to mohlo být jinak, jak naznačuje aktuální zájem. „Pokud vše půjde tímto tempem, dá se očekávat, že alokace bude podle všeho úspěšně vyčerpána ještě před koncem výzvy,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jak úspěšně podat žádost o dotaci

Přestože byly podmínky dotací i administrativa zjednodušeny, bez papírování a zpracování projektu na prostředky z Nové zelené úsporám nedosáhnete. Současně je potřeba dodržet podmínky jednotlivých výzev.

V případě, že o dotacích uvažujete, měly by vaše první kroky vést za projektantem a energetickým specialistou, kteří vám zpracují odborný posudek (projektová dokumentace a energetické hodnocení budovy). Seznamy autorizovaných projektantů najdete na www.ckait.cz a seznamy energetických specialistů na www.mpo.cz. Dalším krokem je projednání stavebního záměru se stavebním úřadem a příprava tzv. krycích listů technických parametrů, které by s vámi měl vyplnit právě energetický specialista. Následně podáváte elektronickou žádost o podporu na www.novazelenausporam.cz, kde je také podrobně popsán způsob, jak na to.

Elektronické podání žádosti je ale jen začátek. Krajskému pracovišti SFŽP musíte vše dodat i vytištěné včetně povinných příloh. SFŽP žádost zkontrolují a do 3 týdnů byste měli získat rozhodnutí, zda je vše v pořádku, případně můžete být požádáni o odstranění nedostatků. Když vše vyhovuje, vyčkejte na akceptaci žádosti – úřad vám současně stanový lhůtu, v níž je třeba podporovaná opatření zrealizovat. S realizací plánovaných opatření ale můžete začít už před podáním žádosti, v průběhu jejího hodnocení nebo až po doručení akceptačního dopisu. Je třeba upozornit, že v souladu s podmínkami programu je povinností žadatele sjednat si odborný technický dozor. Po uskutečnění úsporných opatření je nutné doložit jejich realizaci. Pokud bude vše v pořádku, měli byste obdržet do tří týdnů dotaci.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ