Bill Gross měl pravdu

05.06.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


V polovině dubna přišel Bill Gross, jeden z nejuznávanějších investičních guru současnosti, s poměrně šokující předpovědí. Predikoval strmý sestup hodnoty německých dluhopisů, přičemž sázku na jejich pokles označil doslova za životní příležitost.

Jeho spekulace přitom šla naprosto proti dosavadnímu trendu. Německé dluhopisy v té době totiž týden za týdnem překonávaly svá dosavadní maxima a dokonce už i dluhopis s osmiletou dobou splatnosti nesl záporný výnos. Ani u bondů s delší dobou splatnosti nebyla situace příliš odlišná. Dluhopis s desetiletou splatností se obchodoval tak vysoko, že se jeho výnos dostal na pouhých 0,075 %. Ještě v loňském roce přitom průměrný výnos tohoto aktiva činil 1,24 %.

Tržní cenu dluhopisů výše, a tedy jejich výnos níže, vyhnal program kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky. Ta každým měsícem odkupuje evropské vládní dluhopisy, německé nevyjímaje, za desítky miliard euro. Kdo by si vsadil proti centrální bance? Bill Gross to udělal a zatím zřejmě nelituje. Jen pár týdnů po jeho odvážné predikci byl totiž zveřejněn nový odhad vývoje spotřebitelské inflace v eurozóně. Podle revidovaných dat by měla inflace zrychlovat vyšším tempem, než se původně odhadovalo, což reálně snižuje pravděpodobnost nutnosti dalšího zásahu ECB v podobě například zintenzivnění odkupu dluhopisů. Zbytečnost úpravy monetární politiky za současné situace navíc vyloučil i sám Mario Draghi na tiskové konferenci po červnovém zasedání. Cena německých dluhopisů tak opravdu mírně klesla a výnos vzrostl až na současných 0,9 %.

Pro Grossovu sázku to znamenalo výnos 2 % za necelé tři týdny, což na dluhopisový fond není vůbec špatné. Jde samozřejmě zatím pouze o nerealizovaný zisk, který se může kdykoliv změnit ve ztrátu, a tak není možné zatím připsat Grossovi správnost v jeho úsudku. V nedávné době však přišel tento investiční guru s další myšlenkou na zajímavou spekulaci a to na pokles akciového indexu burzy v Šen-čenu. Jde o výrazně rizikovější sázku. Tento index totiž jen od začátku letošního roku posílil o 114 % a většina komentátorů se shoduje na tom, že další růsty má i díky stupňujícím se vládním stimulům stále ještě před sebou. Trefí se Gross do černého dvakrát za sebou?

20150605_graf

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE