Co týden dal? Řetězce zneužívají velkou vyjednávací sílu

26.06.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Obchodní řetězce mají na českém maloobchodním trhu tak významné postavení, že mohou diktovat svým dodavatelům téměř jakékoli podmínky. Dodavatelé se jim mnohdy podřídí i za cenu toho, že své zboží prodávají s minimálním nebo nulovým ziskem či ho dotují. Vyplývá to z anonymního průzkumu nevládní organizace Ekumenická akademie mezi 30 dodavateli potravin.

Posledních 7 dní ve světě

Zadlužené Řecko se opět nedohodlo s mezinárodními věřiteli a s ostatními státy eurozóny na vyřešení jeho kritické finanční situace. Ministři financí eurozóny a zástupci dalších věřitelských institucí se mají s řeckými zástupci sejít opět zřejmě v sobotu a jednat o další úvěrové pomocí výměnou za tvrdé vnitřní reformy v Řecku. Podle zdrojů z blízkosti německé kancléřky Angely Merkelové musí dojít k dohodě nejpozději o víkendu před pondělním otevřením finančních trhů.
Více informací

Spotřebitelská důvěra v Německu poprvé od loňského října klesla, dolů ji tlačí obavy ohledně osudu silně zadluženého Řecka. Výzkumná společnost GfK dnes oznámila, že index důvěry pro červenec se snížil na 10,1 bodu z červnových 10,2 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že zůstane beze změny.
Více informací

Americký prezident Barack Obama dostal od Kongresu po šesti týdnech tahanic pravomoc sjednávat definitivní texty obchodních dohod. Může tak dokončit strategickou obchodní dohodu mezi USA a dalšími 11 zeměmi na obou stranách Tichého oceánu. Boje o obnovení obchodních pravomocí prezidenta ale ukázaly, že prosazení této dohody v Kongresu bude pro Obamu kvůli odporu většiny jeho demokratických spolustraníků proti volnému obchodu velmi těžké.
Více informací

Rusko už nehodlá poskytovat Ukrajině slevu na zemní plyn v dosavadní výši. Uvedl to dnes ruský prezident Vladimir Putin, krátce před dalším kolem rozhovorů mezi představiteli Ruska, Ukrajiny a Evropské unie o podmínkách dalších dodávek ruského plynu. Dosavadní dohoda vyprší koncem měsíce.
Více informací

Návrhy na řešení dluhové krize, které věřitelům předložila řecká vláda, vyplývají více z ideologických pohledů vládnoucí levice než z ekonomických potřeb země. Myslí si to analytici, které oslovila agentura AFP. Atény podle nich daly přednost zvýšení daní, místo aby se snažily snížit státní výdaje.
Více informací

Španělská ekonomika by se do konce příštího roku měla vrátit na úroveň před globální finanční krizí. Řekl to ministr hospodářství Luis de Guindos a dodal, že v první polovině letošního roku ekonomika podle předběžných odhadů poroste tempem skoro čtyři procenta, což bude nejrychleji od roku 2008.
Více informací

Rusko uvažuje o dalším omezení dovozu západního zboží do země. Ruské televizní stanici Rossija 24 to sdělil ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačov. Nové restrikce, které vznikají jako odpověď na protiruské sankce EU kvůli Ukrajině, by podle něj mohly zahrnovat dovoz cukrovinek, konzervovaných rybích produktů a květin. Podle předsedkyně horní komory ruského parlamentu Moskva při přípravě odvetných sankcí musí přihlížet ke stanovisku Maďarska, Řecka a Kypru.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Pražská cestovní kancelář Marine Tour vyhlásila úpadek. V zahraničí má zhruba 900 klientů. Jejich návrat prý bude plně zajištěn ve spolupráci s pojišťovnou Generali, u níž je firma pojištěna.
Více informací

Brněnská Masarykova univerzita získala na evropských dotacích v rozpočtovém období 2007 až 2013 téměř deset miliard korun. V získávání peněz z evropských fondů je tak nejúspěšnější českou veřejnou institucí. Školy jsou i na dalších místech žebříčku. Mezi firmami nejvíce peněz získala elektrárenská společnost ČEZ.
Více informací

Prognóza České národní banky předpokládá stabilitu úrokových sazeb na nynější velmi nízké úrovni a používání kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016. Návrat do standardního režimu podle ČNB nebude znamenat posílení kurzu koruny na úroveň před zahájením intervencí.
Více informací

Obchodní řetězce mají na českém maloobchodním trhu tak významné postavení, že mohou diktovat svým dodavatelům téměř jakékoli podmínky. Dodavatelé se jim převážně vždy podřídí, někdy i za cenu toho, že své zboží prodávají s minimálním nebo nulovým ziskem či ho dotují. Pro mnohé potravinářské firmy neexistuje jiná alternativa, než dodávat zboží velkým obchodníkům, pokud chtějí udržet objem výroby a zůstat součástí trhu. Vyplývá to z anonymního průzkumu nevládní organizace Ekumenická akademie mezi 30 dodavateli potravin.
Více informací

Cena benzinu v ČR od minulého týdne mírně stoupla, u nafty stagnovala. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o pět haléřů na průměrných 33,05 Kč/l. Litr nafty se prodává průměrně za 32,32 Kč/l, což je o dva haléře méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
Více informací

V programu Nová zelená úsporám je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) největší zájem o dotace na zateplení rodinných domů. "Pokud by všechny rozpracované žádosti v oblasti rodinných domů byly teď dokončeny a odeslány na Státní fond životního prostředí, pak bychom dnes měli na rodinné domy šestisetmilionovou alokaci téměř vyčerpanou," řekl ČTK Brabec.
Více informací

Důvěra v českou ekonomiku se v červnu meziměsíčně zvýšila o 1,7 bodu na 12,1 bodu. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). U podnikatelů důvěra stoupla o dva body, u spotřebitelů o 0,7 bodu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU