Brokerjet končí. Kam můžete převést portfolio?

21.07.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Brokerjet České spořitelny oficiálně oznámil ukončení služby Brokerjet. Drobní investoři využívající služby tohoto on-line brokera si musí vybrat nového obchodníka. Jaké jsou aktuální nabídky jednotlivých obchodníků s cennými papíry?

Brokerjet České spořitelny patřil dlouhá léta mezi významné hráče on-line obchodování v Česku. I přes pestrou nabídku produktů, přívětivou obchodní aplikaci a relativně širokou klientskou základnu se společnost rozhodla ukončit službu Brokerjet. K tomuto kroku se vedení společnosti rozhodlo z důvodu nízkého počtu aktivních investorů. Tento stav by dle dopisu vedení společnosti klientům nedovoloval dostatečně investovat do vývoje vlastních technologií pro obchodování. Tisíce drobných investorů si musí do konce listopadu vybrat nového obchodníka.

Brokerjet nabízí přechod k Saxo Bank

Od prvního prosince letošního roku již nebude možné podávat pokyny k nákupu a prodeji cenných papírů. Do té doby je třeba buď prodat držené cenné papíry, nebo si peněžní prostředky a cenné papíry převést k jinému obchodníkovi.

Pokud se rozhodnete pokračovat v obchodování, doporučuje Brokerjet zamyslet se nad frekvencí vašeho obchodování. Jestliže patříte mezi aktivní obchodníky, můžete přejít k Saxo Bank, dlouhodobému partnerovi Brokerjetu. Do 20. listopadu 2015 bude převod majetku na účet u Saxo Bank zdarma. Samozřejmě se můžete rozhodnout převést majetek i k jinému obchodníkovi. Cena za převod je podle ceníku 900 korun za jeden ISIN (titul).

Méně aktivní investoři si mohou převést cenné papíry do České spořitelny, kde bude od 1. listopadu 2015 spuštěna nová služba „Investiční makléř ČS“. V rámci této služby budete moci zadávat telefonické pokyny k nákupu nebo prodeji na akciových burzách nebo k nákupu investičních produktů České spořitelny.

Začíná boj o klienty

Velmi rychle po oficiálním ohlášení ukončení služeb Brokerjetu přišli konkurenční obchodníci s nabídkami pro nové zákazníky. Klienty Brokerjetu by uvítala například Fio banka, LYNX, DEGIRO, Patria či CYRRUS. Někteří obchodníci nabízejí při otevření obchodního účtu úhradu poplatků spojených s převodem portfolia, získat můžete i finanční bonus po provedení prvního obchodu či nulové poplatky během určitého období.

Fio banka převede stávající portfolio zdarma

Fio banka nabízí převod stávajícího investičního portfolia zdarma. Mimořádná akce platí až do 31. ledna 2016. Na internetových stránkách Fio banky naleznete podrobný manuál převodu cenných papírů evidovaných na českém trhu u jiného obchodníka i cenných papírů evidovaných v zahraniční evidenci od jiného obchodníka.

LYNX dává bonus

Se speciální nabídkou pro klienty Brokerjetu přišel i LYNX. Kdo si u této společnosti otevře obchodní účet do 30. listopadu letošního roku, nemusí se trápit s převodem akcií. Ty převede LYNX za vás a uhradí i poplatky spojené s převodem portfolia až do výše 5 000 korun. Po provedení prvního obchodu získáte bonus 5 000 korun na váš nový obchodní účet.

DEGIRO nabízí obchodování bez poplatků

DEGIRO se označuje za nejlevnějšího brokera na českém trhu. V reakci na ukončení činnosti Brokerjetu nabízí novým klientům transakce na trzích v USA a Německu až do konce srpna zcela zdarma. „Tato nabídka je skutečně výjimečná, nicméně i naše běžné poplatky jsou hluboko pod úrovní poplatků Saxo Bank na jakémkoli trhu, a to až o 96 %. Proto by investoři měli zvážit prodej svých aktiv a jejich opětovný nákup, který se jim ve výsledku vyplatí více než časově náročný převod portfolia,“ uvádí v tiskové zprávě Jan Brabec, mluvčí společnosti DEGIRO pro Českou republiku.

Patria převede cenné papíry zdarma

Každý nový klient Patrie získá do konce září letošního roku slevu na obchodování ve výši 450 Kč za každý převedený cenný papír. Tato sleva má formu kreditu na poplatky a vztahuje se jak na nákupní, tak na prodejní pokyny. Dále získá nový klient převod cenných papírů na straně Patrie zdarma, plnou analytickou podporu na tři měsíce, prémiové služby www.patria.cz na tři měsíce a vstupní konzultaci s makléřem. Více se o nabídce můžete dočíst zde.

CYRRUS nabízí zdarma převod portfolia nebo službu Investiční strategie

CYRRUS připravil pro klienty Brokerjetu speciální nabídku – uhradí za klienta převod portfolia bez nutnosti rozprodání, nebo nabídne tři měsíce služby Investiční strategie zdarma.

V případě služby Investiční strategie neplatíte poplatky za obchody, ale paušál za servis a provizi ze zisku. Obchodujete s podporou osobního makléře, za nímž stojí tým analytiků. Ti sledují aktuální dění na kapitálových trzích a vydávají investiční doporučení. K dispozici máte několik investičních strategií, které se liší rizikovostí a mírou očekávaného výnosu. Využívány jsou různé investiční cenné papíry (např. akcie, dluhopisy, certifikáty, ETF).

Pro koho se rozhodnout?

Před výběrem brokera by si měl každý investor podrobně prostudovat aktuální nabídku. Ideální broker by měl nabízet vynikající obchodní platformu s řadou užitečných nástrojů, širokou nabídku cenných papírů, přístup na hlavní světové burzy, kvalitní zpravodajský servis a přijatelnou poplatkovou politiku.

Autor článku

Gabriela Kraváčková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE