V Británii téměř 20 % hypoték tvoří úvěry na koupi a další pronájem

27.07.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypotéky jsou v Británii nejlevnější v historii. Podobně jako v České republice prochází tamní trh obdobím ekonomického oživení a suma sjednaných hypoték v červnu vyšplhala na 20,5 miliardy liber, což je nejvíce od skončení hypoteční krize. Trh krom jiného táhne silná poptávka po nemovitostech k dalšímu pronájmu.

Úrokové sazby

Hypotéky jsou ve Velké Británii rekordně levné. Podle dat Bank of England (BOE) průměrná úroková sazba hypotéky s 2letou fixací klesla na 1,83 %. V případě fixace na 5 let aktuální průměr činí necelá 3 procenta a v obou případech se jedná o úvěry do 75 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV).

Reálné úrokové sazby jsou však mnohem nižší. Záleží na bonitě klienta, účelu úvěru míře zapojení vlastních zdrojů či hodnotě zastavované nemovitosti (LTV). A podobně jako v České republice hraje velkou roli při výběru financující banky a celkové nákladovosti řešení poplatek za zpracování hypotéky, který se pohybuje v řádu stovek liber.

Cenovým hitem jsou v současnosti ve Velké Británii hypotéky s 2 letou fixací. Úvěry na pořízení nemovitosti pro vlastní bydlení s úrokovou sazbou zafixovanou na dva roky s nulovým poplatkem za vyřízení začínají na 1,59 % p.a. Hypotéky s pětiletou fixací, která je nejoblíbenější v ČR, tamní banky aktuálně nabízejí se sazbou od 2,4 % p.a.

Více v článku V Británii téměř 20 % hypoték tvoří úvěry na koupi a další pronájem na prodej.finance.cz.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ