Co týden dal? Zpomalení Číny způsobí pokles cen komodit i akciových trhů

04.09.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mezinárodní měnový fond předpokládá silnější důsledky zpomalení růstu čínské ekonomiky, než se původně očekávalo. Zpomalení Číny se podle MMF projeví poklesem cen komodit i na akciových trzích. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Dopad zpomalení růstu čínské ekonomiky bude silnější, než se původně očekávalo. Uvedl to ve středu Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě před páteční a sobotní schůzkou ministrů financí velkých světových ekonomik (G20) v Ankaře. Zpomalení Číny se podle MMF projeví poklesem cen komodit i na akciových trzích.
Více informací

Německá síť hobbymarketů Obi potvrdila, že hodlá převzít zhruba dvě třetiny ze 105 prodejen rakouského konkurenta bauMax v Rakousku, v České republice, na Slovensku a ve Slovinsku. Firma o svém záměru informovala rakouský antimonopolní úřad (BWB), napsala agentura APA.
Více informací

Kanadská ekonomika ve druhém čtvrtletí znovu klesla a vstoupila do technické recese, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou. Plyne to z údajů kanadského statistického úřadu. Jedenáctou největší ekonomiku světa dostal do první recese od finanční krize propad světových cen ropy a dalších komodit, jejichž těžba je v této zemi jedním z klíčových odvětví.
Více informací

Německé veřejné finance skončily v prvním pololetí v rekordním přebytku 21,1 miliardy eur (571 miliard Kč). Oznámilo to spolkové ministerstvo financí. Berlín ale dál vzdoruje výzvám ze strany ostatních zemí Evropské unie a USA a odmítá snížit daně nebo podstatnějším tempem zvýšit investiční výdaje.
Více informací

Brazílie se v prvním pololetí propadla do hluboké hospodářské recese. Hrubý domácí produkt (HDP) největší latinskoamerické ekonomiky klesl ve druhém čtvrtletí v mezičtvrtletním srovnání o 1,9 procenta po poklesu o 0,7 procenta v předešlém kvartálu.
Více informací

Důvěra v ekonomiku eurozóny v srpnu mírně stoupla. Dostala se tak na nové čtyřleté maximum, ačkoli analytici počítali s jejím poklesem. Vyplývá to z údajů Evropské komise. Nálada se zlepšila ve všech odvětvích kromě průmyslu.
Více informací

Řecké ekonomice se v první polovině letošního roku podařilo odvrátit návrat do recese navzdory hospodářským a politickým problémům souvisejícím s tamní dluhovou krizí. Potvrdil to řecký statistický úřad. Hrubý domácí produkt se podle nejnovějších údajů ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,1 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ceny pohonných hmot v České republice od minulého týdne znovu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 38 haléřů na průměrných 32,04 Kč/l. Nafta se poprvé od února dostala pod třicetikorunovou hranici, řidiči pořídí litr v průměru za 29,86 Kč. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv klesají už déle než měsíc.
Více informací

Evropská komise schválila české vládě plán na další podporu biopaliv první generace. Napsaly to Hospodářské noviny. Návrh zákona, který podporu v souladu s plánem prodlužuje a snižuje, Sněmovna od dubna opakovaně projednávala v prvním čtení. V ostrých debatách o zákonu opoziční poslanci tvrdili, že návrh podpoří podnikání ministra financí a předsedy vládního hnutí ANO Andreje Babiše.
Více informací

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně schválit vládní zákony, které zavádějí elektronickou evidenci tržeb. Doporučil kromě jiného odložit účinnost zákona až na sedm měsíců od vyhlášení zákona ve sbírce. Evidence tržeb by tak měla začít fungovat až od poloviny příštího roku. Dosud se předpokládal duben.
Více informací

Česká národní banka může udržovat uvolněnou měnovou politiku, tedy i režim devizových intervencí, déle, než předpokládá její srpnová prognóza vývoje ekonomiky. Důvodem může být snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit. Ve svém blogu to uvedl viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík.
Více informací

Celkový objem bezhotovostních transakcí u obchodníků v prvním pololetí 2015 stoupl meziročně o 17,4 procenta na 198 miliard Kč. V uvedeném období se uskutečnilo přes 274 milionů plateb, což je o 28 procent více než ve stejném období loni. Lze očekávat, že celková čísla za rok 2015 tak budou opět rekordní, informovala Česká bankovní asociace.
Více informací

České domácnosti dlužily bankám ke konci července zhruba 1,295 bilionu korun, což je o osm miliard více než v červnu. Oproti loňsku dluhy stouply o 68 miliard. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Rostly i dluhy podniků, proti červnu o 20 miliard na 1,085 bilionu a meziročně o 82 miliard.
Více informací

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na národních dožínkách na Zemi živitelce v Českých Budějovicích slíbil, že koalice v Parlamentu prosadí schválení novely zákona o významné tržní síle, od níž si zemědělci a potravináři slibují posílení své pozice v jednáních s obchodními řetězci. "Obchodní řetězce nesmí diskriminovat české zemědělce a české a moravské potravináře," uvedl premiér.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU