Co týden dal? Skandál Volkswagenu může být největší hrozbou pro ekonomiku Německa

25.09.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Skandál s manipulací s emisemi u naftových vozů Volkswagenu šokoval podnikatelské a politické prostředí v Německu. Analytici upozorňují, že aféra by se mohla stát největší hrozbou pro ekonomiku Německa, větší než řecká krize.

Posledních 7 dní ve světě

Evropští akcionáři německé automobilky Volkswagen zvažují, že budou po firmě soudní cestou požadovat odškodné za ztráty, které jim způsobil skandál s podvody při měření emisí u naftových vozů. Cena akcií Volkswagenu v důsledku skandálu od začátku týdne klesla asi o třetinu. Tržní hodnota firmy se tak snížila asi o 25 miliard dolarů (přes 600 miliard Kč).
Více informací

Ruská vláda uvažuje o ukončení monopolu státní společnosti Gazprom na vývoz zemního plynu prostřednictvím plynovodů. Oznámil to ruský ministr energetiky Alexandr Novak. O získání práv na export prostřednictvím plynovodů už dlouho usilují velké ruské energetické podniky, například Rosněfť a Novatek.
Více informací

Ukrajinská centrální banka snížila dnes s platností od pátku svou klíčovou úrokovou sazbu na 22 procent z dosavadních 27 procent. Bylo to druhé snížení základní sazby za poslední měsíc. V březnu banka zvýšila sazbu o více než deset procentních bodů na 15leté maximum 30 procent, aby potlačila prudce rostoucí inflaci a bojovala proti poklesu domácí měny.
Více informací

Skandál s manipulací s emisemi u naftových vozů Volkswagenu šokoval podnikatelské a politické prostředí v Německu a analytici upozorňují, že krize výrobce aut by se mohla stát největší hrozbou pro ekonomiku Německa, větší než řecká krize. Německá ekonomika je přitom považována za nejzdravější v Evropě. Uvádějí to ekonomové dotazovaní agenturou Reuters.
Více informací

Slovenské ministerstvo financí ponechalo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 3,2 procenta, pro příští rok odhad tempa meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) země ale snížilo na 3,1 procenta oproti dosavadnímu předpokladu 3,7 procenta.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v srpnu snížila na 11,32 procenta, a dosáhla tak více než šestiletého minima. Vyplývá to ze zprávy slovenského ústředí práce, které zastřešuje slovenské úřady práce. Loni v srpnu nezaměstnanost v zemi činila 12,56 procenta.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie ze stupně Aa1 na Aa2. Zdůvodnila to předpokladem trvajícího pomalého růstu ekonomiky země.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Zařízení pro obcházení emisních testů má možná velká část ze 150.000 vozů s naftovými motory prodaných v Česku mezi lety 2009 a 2013 automobilkami Škoda Auto a Volkswagen. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů a automobilek. Skandál Volkswagenu s falšováním emisí by se podle analytiků mohl stát největší hrozbou pro ekonomiku Německa. Na české hospodářství ale kauza nebude mít zásadní dopad, soudí čeští analytici.
Více informací

Pořadí nejbohatších Čechů podle týdeníku Euro se na prvních třech místech nezměnilo. Na čele zůstává Petr Kellner, navzdory snížení majetku o zhruba šest procent na 123 až 150 miliard korun. Na druhém místě je majitel skupiny Agrofert a ministr financí Andrej Babiš s 95 až 110 miliardami korun, třetí je Pavel Tykač s majetkem 30,6 až 35,8 miliardy korun. Informuje o tom týdeník Euro, který kompletní žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků zveřejní 29. září.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, pokles cen benzinu se ale zpomalil. Natural 95 za uplynulý týden zlevnil v průměru o deset haléřů na 31,36 koruny za litr. Nafta ve středu u čerpacích stanic stála v průměru 29,63 Kč/l a byla tak o pět haléřů levnější než před týdnem. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Návrh rozpočtu pro příští rok by měl být podle většiny analytiků oslovených ČTK ambicióznější. Současnému vývoji ekonomiky a stavu hospodářství by odpovídal schodek do 50 miliard korun, říkají ekonomové. Vláda schválila návrh rozpočtu s deficitem 70 miliard korun. Kabinet chce deficit v dalších letech snižovat.
Více informací

Zahájení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem je důkazem, že vládě se daří zlepšovat vztahy s Čínou. Na slavnostním zahájení dálkového spojení do Číny to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Letadlo čínské letecké společnosti Hainan Airlines z Pekingu ráno poprvé přistálo na pražském letišti Václava Havla. Premiér doufá, že počet leteckých linek mezi Českem a Čínou do budoucna vzroste.
Více informací

Finanční instituce, tedy banky, družstevní záložny a stavební spořitelny, v letošním 1. pololetí odvedly na účet Fondu pojištění vkladů (FPV) poplatky přes 2,2 miliardy korun. Proti stejnému období v loňském roce tato částka stoupla o 196 milionů korun.
Více informací

Na Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) podle prvních odhadů zavítalo kolem 75.000 lidí, návštěva je obdobná jako v loňském roce. Vystavovalo na ní 1504 firem z 32 zemí. Téměř polovina společností přijela ze zahraničí, největší zájem tradičně měli vystavovatelé z Německa.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU