Komoditní vývoj v říjnu

06.11.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Trh s ropou se postupně stabilizuje, jelikož američtí producenti pokračují v omezování těžby. Společnost Baker Hughes uvedla, že počet vrtních zařízení poklesl na 578, nejnižší úroveň od června 2010. Za poslední dva měsíce už byl zastaven provoz 97 zařízení.

Mezinárodní měnový fond očekává, že Saudská Arábie bude mít letos i příští rok rozpočtový deficit kolem 20 % z HDP, pokud cena ropy nevzroste zpátky nahoru. Prodej ropy tvoří až 80 % příjmů státního rozpočtu této země. Irák, Omán a Kuvajt by letos měly dosáhnout taky rozpočtový deficit kolem 20 %. Bahrajn, Katar a Spojené Arabské Emiráty by měly zaznamenat deficit v rozmezí 5 až 10 %. Propad cen ropy už způsobil, že v letošním roce přišly země z regionu o příjmy v objemu 360 miliard dolarů.

V týdnu končícím 30. 10. 2015 vykázalo zlato největší pokles ceny od srpna. Za snižováním ceny zlata stojí americká centrální banka, která naznačila, že růst úrokových sazeb do konce roku je stále možný. Vyšší sazby snižují přitažlivost zlata, protože žlutý kov nevyplácí žádné úroky jako jiná aktiva, jako jsou dluhopisy. Investoři prodávají své zlaté podíly v ETP (Exchange traded products), jelikož sází na pravděpodobnost, že Fed zvýší úrokové sazby v prosinci.

Prudké zpomalení průmyslové aktivity Číny má katastrofální dopad na producenty mědi, jelikož spotřebovává 45 % této komodity. Deutsche Bank a Goldman Sachs mají odlišné odhady vývoje krátkodobé poptávky Číny po mědi. Deutsche Bank odhaduje, že poptávka bude růst v průměru o 3 % ročně a to i po dobu následujících pěti let. Za posledních pět let vzrostla poptávka o 7,5 %. Naopak Goldman Sachs ve svém výhledu uvádí, že čínská poptávka tento rok a v následujících letech nebude růst vůbec.

Predikce International Grains Council ukazuje, že by v letošní sezóně měly být celosvětové zásoby pšenice nejvyšší od roku 1999/00. IGC odhaduje, že celosvětové zásoby pšenice dosáhnou úrovně 211 milionů tun. Vysoké zásoby jsou odhadovány především díky nižší potřebě importu ze strany Blízkého východu a severní Afriky.

Globální spotřeba kukuřice se zvyšuje. International Grains Council odhaduje, že se celosvětová spotřeba bude pohybovat okolo 970 milionů tun, čímž by měla převýšit celosvětovou produkci kukuřice. Tato skutečnost je dána zejména tím, že narůstá celosvětová poptávka po mase, škrobu a po krmivech pro zvířata. Po této zrnině je také poptávka ze strany průmyslu, jelikož z kukuřice se vyrábí alternativní palivo etanol.

Odhad IGC ukázal, že světová produkce této luštěniny dosáhne v letošní sezóně 317 milionů tun, přičemž v loňském roce činila světová produkce 322 milionů tun. Celosvětová spotřeba sóji by měla činit v sezóně 2015/16 dle odhadu International Grains Council 315 milionů tun, kdežto v roce 2014/15 byla celosvětová spotřeba na úrovni 307 milionů tun. Zvýšená světová poptávka v roce 2015/16 by měla být zejména díky vyšší poptávce ze strany průmyslových odvětví. Na druhou stranu pravdou je, že poptávka ze strany Číny může být do budoucna trochu nejistá, jelikož panují jisté obavy ohledně ekonomického růstu Číny.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Illycafe SpA, Trieste Andrea Illyho, se bude muset v příštím desetiletí globální produkce zvýšit o 40 až 50 milionů pytlů, aby udržela krok s konzumací kávy. Podle něj je velké riziko globální oteplování, protože ohrožuje úrodu kávy. Illy spatřuje také další problém v nízkých cenách, protože ty odrazují zemědělce. Podle předsedy správní rady z Neumann Kaffe Gruppe se zvýší spotřeba kávy o třetinu na 200 milionů pytlů v roce 2030. Poptávka po kávě roste zejména díky rozvojovým zemím, jako je Čína, Indie a Brazílie.

Tabulka: Změna ceny v říjnu a aktuální cena

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.10.

ropa WTI

3,3

46,60 USD za barel

zlato

2,3

1141,4 USD za oz

měď

-1

2,32 USD za libru

kukuřice

-1,4

3,82 USD za bušl

pšenice

1,8

5,22 USD za bušl

káva Robusta

5,5

1643 USD za tunu

vepřové maso

-11,3

59 US centu za libru

Zdroj: CSI

Graf: Komoditní index RICI

20151106_komoditniprehled

Zdroj: Bloomberg

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Finlord

Autor článku

Eva Mahdalová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE