Zbrojní sektor opět v centru pozornosti

10.12.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Zhoršující se globální bezpečnostní situace je voda na mlýn akciím firem, které dodávají zbraně a techniku jednotlivým armádám.

Ty největší v poslední době postupně oznamovaly navyšování rozpočtu na obranu – to se týkalo například USA i Velké Británie, která oznámila navýšení zbrojního rozpočtu o 7 % v průběhu příštích 10 let včetně letošního růstu o 18,2 miliardy liber jako součást opatření dostat armádní rozpočet na 2% HDP.

Také Německo navýší rozpočet o 8 miliard EUR a Itálie o 1 miliardu. Do roku 2019 by podle agentury Bloomberg měly evropské země zvýšit výdaje na armádu celkem o 50 miliard EUR.

Sílu akciím zbrojních firem by měla dodat i kampaň před prezidentskými volbami v USA, kde řada kandidátů sází na obrannou rétoriku, tedy navyšování rozpočtu na obranu. Akciím pomáhají také spekulace ohledně potenciální pozemní vojenské operace v Sýrii a Iráku a pokračující napětí mezi Ruskem a zeměmi NATO. V této souvislosti se dokonce začíná mluvit o druhé studené válce, která byla charakterizovaná masivními investicemi do zbrojení.

Z toho všeho by měla těžit většina zbrojních firem. Například americký gigant Raytheon, zbrojovka s nejvyšším podílem tržeb mimo USA. Ti by měli nejvíce těžit ze snahy zemí NATO přibližovat se 2% cíli armádních výdajů na HDP. Vysoká poptávka je zejména po střelách Patriot, díky nimž management navýšil odhad růstu v letošním roce. Lockheed Martin je největší zbrojní firma na světě, která aktuálně těží zejména z navyšování výdajů armád USA a Velké Británie. Právě Velká Británie využije možnost koupit všech 138 původně objednaných stíhaček F-35, navíc ve třikrát rychlejším tempu než bylo původně zamýšleno. Další v řadě je firma Northrop Grumman, která vyhrála na konci října jeden z nejvyšších kontraktů v historii Pentagonu. Zakázka na 80-100 neviditelných bombardérů v hodnotě až 80 miliard dolarů poslala akcie společnosti na historická maxima.

Autor příspěvku: Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE