Hypoteční boom nekončí. Dosáhnou sazby v roce 2016 rekordního minima?

15.12.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Banky fenomenálně oslavily 20leté výročí na českém trhu. Úspěšný rok 2015 s rekordně nízkými sazbami a nebývale silnou poptávkou brzy vystřídá rok 2016. Zůstanou úrokové sazby dole a přetrvá zájem o vlastní bydlení? A jakým směrem se bude ubírat aktivita bank v roce 2016?

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesá 6 let v řadě. Obrat nastal na sklonku roku 2008, kdy Česká národní banka zareagovala na celosvětovou ekonomickou krizi uvolněním měnové politiky a snížením základních úrokových sazeb. Přeneseně pak začaly zlevňovat i úvěry pro konečné spotřebitele, hypotéky nevyjímaje. Z původních 5,6 procent propadla průměrná úroková sazba během 6 let na méně než polovinu a dosáhla dalšího historického minima.

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték v ČR (1995 - 2015)

golem_15_12_15_1

Vývoj základní úrokové sazby ČNB

golem_15_12_15_2

Hypotéky letos slaví 20 let na českém trhu. Z předchozího grafu je patrná stabilizace odvětví a s výjimkou 4letého období mezi roky 2005 a 2009 i trend setrvalého snižování sazeb. V letošním roce dosáhly sazby hypoték historického minima na celoročním průměru 2,2 %. V praxi však bylo a stále je možné získat hypotéku se sazbou hluboko pod 2 procenty, záleží pouze na parametrech žadatele o hypotéku, vhodném výběru a částečně i vyjednávacích schopnostech klienta nebo pověřeného hypotečního makléře.

Výhled do následujícího roku

Hypoteční boom nekončí. Banky za sebou mají úspěšný rok 2015 a velmi nadějně vypadá i rok nadcházející. Navíc plány managementu jednotlivých bank pro letošní rok budou díky perfektním výsledkům ještě ambicioznější a banky budou přemýšlet jak klienty zaujmout ať už produktovou inovací nebo cenotvorbou. Máme se na co těšit. První novinky a možné snižování úrokových sazeb očekáváme na přelomu letošního roku.

Indexově očekáváme v roce 2016 ukončení trendu poklesu sazeb. V první polovině roku se kloníme ke scénáři, který počítá s oscilací průměrných nabídkových sazeb okolo dosažených minim (2,10 %). Pokud sazby porostou, nebude to s ohledem na vyjádření ČNB pravděpodobně dříve než v roce 2017. Vzhledem k tomu, že v loňském roce sazby ještě klesaly – indexy vstupovaly do roku 2015 na hodnotě 2,35 % - očekáváme, že roční průměr bude za rok celý rok 2016 ještě zhruba o 2 desetiny procentního bodu nižší a dojde tím k dalšímu prolomení dosavadního minima.

Banky budou více prosazovat dlouhé fixace

Co se týče jednotlivých typů fixací. V roce 2016 očekáváme převažující zájem o úvěry s 5letou fixací úrokové sazby. Trend dlouhých fixací nad 5 let mírně ochladl se skokovým nárůstem nabídkových sazeb. Rozdíl mezi nabídkovou sazbou hypotéky s 5letou a 10letou fixací se na začátku letošního léta vrátil na více než procentní bod.

Představa zajištění stávající extrémně nízké sazby třeba i na polovinu doby splatnosti hypotéky je u klientů stále lákává, hlavní bariéra nyní však spočívá v omezené možnosti mimořádného splacení úvěru v mezidobí fixace. Ale i to se může v příštím roce změnit. Pro banky jsou hypotéky s dlouhou fixací efektivním nástrojem, jak s klientem navázat vztah. Proto si myslíme, že v příštím roce posílí trend přibližování představ obou stran – klienta a bank.

Letošní rok byla nabídka dlouhých fixací částečně ovlivněna nejistotou v podobě nové evropské regulace, která mohla přinést zásadní změny v podmínkách předčasného splacení úvěru. Banky dle našeho názoru s dlouhými fixacemi záměrně trochu brzdily, ale v roce 2016, kdy žádný z extrémních scénářů „nehrozí“ se budou snažit stávající situace rekordně levných peněz využít a klienty si získat na co nejdelší dobu.

Hypotéky s 5letou a delší fixací jsou totiž pro banky výhodné nejen z pohledu výnosnosti, ale lépe vycházejí i z pohledu rizikovosti nesplácení vyplývající nevyhnutelného budoucího nárůstu sazeb. Klienti, kteří měli teď hypotéku „na krev“ a fixace jim skončí v období již navýšených sazeb, budou mít ve větší míře problém se splácením. V případě dlouhých fixací, kdy klienti již budou v období vyšších sazeb delší dobu žít, je větší šance se na změnu lépe finančně připravit. Nárůst sazeb očekáváme nejdříve v roce 2017.


Zdroj: GOLEM FINANCE, banky

Autor článku

Luboš Svačina  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ