Poptávka po levných hypotékách nepolevuje ani před Vánoci

22.12.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční „grande finale“ je tu. Banky v listopadu poskytnuly hypotéky za dalších 16,5 miliardy korun. Loni v tom samém období to bylo o třetinu méně. Za 11 měsíců banky poskytly větší sumu hypoték než v dosud rekordním roce 2013. Celková rozpůjčovaná částka se letos vyšplhá k 200 miliardám Kč a ani pohled do roku 2016 nevypadá zle.

Objem sjednaných hypoték v listopadu dosáhl 16,65 miliardy korun. Listopadový výsledek 16,65 miliardy korun znamená další měsíční rekord. Dosud největší hypoteční sumu banky poskytly v listopadu 2013. Tehdy to však bylo „jen“ 13,43 mld. Kč. V meziročním srovnání počet sjednaných úvěrů vzrostl o 23 %, v objemu díky rostoucí průměrné částce činí meziroční nárůst dokonce 33 %. Za 11 měsíců banky poskytly větší sumu hypoték než v dosud rekordním roce 2013 (více v části „Hypotéky zakončí rok novým rekordem“.

20151222_golem1

Celkově bylo v uplynulém měsíci uzavřeno 9032 hypotečních smluv při průměrné výši úvěru 1 843 878 Kč. Ovšem pozor, poprvé od začátku roku průměrná půjčená částka meziměsíčně klesla. V říjnu si lidé průměrně půjčili o 40 000 Kč více.

Účelově bylo rozložení sjednaných hypoték zhruba takové: 64 % úvěrů bylo poskytnuto na koupi nemovitosti, 16 procent připadlo na výstavbu a 20 procent jsou zbývající účely, kde převážnou většinu tvoří refinancování. Podle našeho odhadu podíl hypoték sloužících na splacení dříve poskytnutých hypotečních úvěrů pohybuje okolo 19 procent.

Sazby opět míří dolů

Průměrná úroková sazba listopadových hypoték meziměsíčně klesla o 3 setiny procentního bodu. Listopadová hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXu činí 2,09 %. Obrat ve vývoji tohoto ukazatele jsme predikovali 2 měsíce dopředu, kdy začaly klesat naše GOFI indexy nabídkových sazeb. Teprve nyní totiž došlo k podepisování dříve nasmlouvaných úvěrů s nižšími úrokovými sazbami. Pokles FINCENTRUM HYPOINDEXu očekáváme i v následujícím měsíci s tím, že prolomení dosavadního minima 2,05 % je reálné. Index GOFI 70 se již 2 měsíce pohybuje pod dubnovými hodnotami, které jsme pokládaly za úrokové dno.

20151222_golem2

Stavební spořitelny polity živou vodou

Produkce stavebních spořitelen v listopadu překonala očekávání. Celková rozpůjčovaná částka přesáhla 5 miliard korun, což se stavebním spořitelnám podařilo naposledy v listopadu 2011. Nominálně však objemy sjednaných úvěrů meziročně rostou u všech stavebních spořitelen a to jak na měsíční tak celoroční bázi. Největší skok zaznamenala Modrá pyramida a Wüstenrot stavební spořitelna.

20151222_golem3

Největší díl z celkové půjčené částky 5,022 mld. Kč si jako obvykle ukousla Českomoravská stavební spořitelna (2,121 mld. Kč), její tržní podíl se však měsíc, co měsíc zmenšuje. Zatímco v lednu se svou produkcí podílela na celkových výsledcích 64 procenty, nyní je to jen 46 %. Naopak od začátku roku roste tržní podíl Stavební spořitelny České spořitelny (10>>16 %), Wüstenrot stavební spořitelny (3 >>5 %) a především Modré pyramidy (5 >>18 %). Stagnaci vykazuje Raiffeisen stavební spořitelna s aktuálním 19procentním úvěrovým tržním podílem.

Hypotéky zakončí rok novým rekordem

Už v říjnu bylo zřejmé, že banky letos překonají dosavadní rekord z roku 2013, což se v listopadu potvrdilo. 16,5 miliard sjednaných hypoték hravě stačilo k překonání dosavadního rekordu 158,8 mld. Kč a v součtu od začátku roku již celková suma sjednaných hypoték činí 172,2 miliardy korun. Spolu s prosincovou produkcí a úvěry mBank, Fio banky, Oberbank, WSPK, které nereportují své výsledky portálu hypoindex.cz, odhadujeme, že celková rozpůjčovaná částka dosáhne zhruba 195 miliard korun. Jen pro představu: 200 mld. Kč představuje zhruba 1/6 letošního státního rozpočtu České republiky.

Jak již bylo uvedeno výše, daří se i stavebním spořitelnám, které po 4 letech otočily klesající trend a podle našeho aktualizovaného odhadu poskytnou úvěry za bezmála 50 miliard Kč. V součtu s hypotékami celková částka plynoucí na účely spojenými s financováním bydlení letos přesáhne 240 miliard Kč.

20151222_golem4

„Letošní rok se v mnoha ohledech zapíše do historie. Poptávka po úvěrech na bydlení překonala všechna očekávání a pozitivně vidíme i rok 2016, do kterého vstupujeme s historicky nejnižšími sazbami. Pro oblast financování výstavby a rekonstrukcí bude příští rok opět výborný. Co se týče koupí, tak se situace začíná pozvolna měnit s tím, jak poptávka začíná mít navrch nad nabídkou, takže v roce 2016 očekáváme pokračující trend růstu cen nemovitostí,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE.

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ