V Česku se žije dobře

31.12.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dle ekonomické a sociální vyspělosti, míry svobody nebo bezpečí jsou v Česku 26. nejlepší podmínky k životu na světě, jak vyplývá z renomované studie "Prosperity Index 2015". Kde se žije na světě nejlépe?

Výsledný index prosperity od Legatum Institute hodnotí jednotlivé země světa nejenom podle ekonomických údajů (např. dle vyspělosti domácí ekonomiky či podnikatelských příležitostí), ale i dle kvality života charakterizovanou osobní svobodou občanů, úrovní zdravotnictví, školství či sociálního systému.

Medailové pozice? Norsko, Švýcarsko a Dánsko

V přiložené tabulce máme uvedeno pořadí na předních místech za rok 2015. Nejlepší hodnocení tradičně mají Norsko, Švýcarsko, Dánsko, Nový Zéland, Švédsko a Kanada. Všechny tyto země najdeme na předních místech ve většině významných ekonomických žebříčcích na světě. Produktivita práce v zemích v první desítce je vysoká, společnosti se orientují na high-tech obory, občané jsou vzdělání a kvalifikovaní, nezaměstnanost je nízká a osobní svoboda vysoká. Česku patří výborné 26. místo. Hodnocení Česka se pohybuje od roku 2008 do roku 2015 od 24. místa do 29. místa, nejlepší hodnocení mělo Česko v letech 2008 a 2010, nejhorší v roce 2013 a 2014. V aktuálním žebříčku mají výsledný index prosperity horší než Česko nejenom východoevropské země, ale např. i Portugalsko, Korea nebo Itálie. Kvalita života je v Česku při mezinárodním srovnání výborná.

Jak se žije v zemích EU?

Životní úroveň Evropanů je vysoká, což dokumentují nejenom hospodářské ukazatele, ale i styl bydlení, možnost seberealizace a trávení volného času. Přání po krásném bytu či domu, exotické dovolené nebo novém autě si plní čím dál více Evropanů. Hned 15 členských zemí Evropské unie najdeme v pořadí do 26. místa. Za rok 2015 bylo hodnoceno celkem 142 zemí světa, nejhorší hodnocení z členských zemí EU mají Řecko (49. místo), Rumunsko (50. místo), Bulharsko (51. místo) a Chorvatsko (53. místo). Při celosvětovém porovnání mají nejnižší hodnocení dle "Prosperity Index" Středoafrická republika, Afghánistán, Haiti, Čad, Burundi, Demokratická republika Kongo, Sýrie a Jemen.

Ekonomické hodnocení převažuje

Přestože žebříček prosperity nezohledňuje pouze ekonomická data, ale i další podmínky pro spokojený život, tak ekonomické hodnocení převažuje. I když každodenní život občanů ovlivňuje celá řada věcí, tak peníze hrají velmi důležitou roli, mnohdy vyšší než by si někteří lidé přáli. Bez dostatečné ekonomické vyspělosti není možné mít propracované školství, zdravotnictví a sociální systém. Proto není náhodou, že v Norsku a Švýcarsku jsou nejvyšší průměrné mzdy na světě. Na ekonomické vyspělosti profitují občané lepšími životními podmínkami i se dožívají v průměru vyššího věku než občané v zemích s nízkými příjmy. Všechny kroky vedoucí ke zjednodušování a zlepšování podmínek pro podnikání mají tedy velmi důležitý vliv i na zvyšování kvality života občanů.

Legatum Prosperity Index 2015

Pořadí

Země

1

Norsko

2

Švýcarsko

3

Dánsko

4

Nový Zéland

5

Švédsko

6

Kanada

7

Austrálie

8

Nizozemí

9

Finsko

10

Irsko

11

USA

12

Island

13

Lucembursko

14

Německo

15

Velké Británie

16

Rakousko

17

Singapur

18

Belgie

19

Japonsko

20

Hongkong

21

Taiwan

22

Francie

23

Malta

24

Španělsko

25

Slovinsko

26

Česko

Pramen: Legatum Institute“Legatum Prosperity Index 2015“ 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU