Rok 2015. Co přinesl evropským akcionářům?

28.12.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


S blížícím se Silvestrem přichází obligátní bilancování událostí, které nás v uplynulém roce ovlivnily a nejinak tomu je i na akciových trzích. Pojďme se podívat, jaké faktory se letos nejvýrazněji podepsaly na obchodování s evropskými akciemi a kde se dalo nejvíce vydělat či naopak prodělat.

V prvním čtvrtletí tohoto roku bylo hlavním investičním tématem blížící se spuštění programu kvantitativního uvolňování Evropskou centrální bankou. Výhled dalšího rozvolnění monetární politiky stlačil euro z hladiny nad 1,2 EUR/USD až k 1,07 EUR/USD a pomohl evropským akciovým trhům na nová maxima. Konkrétně německý index DAX 30 od ledna do března posílil o více než jednu pětinu. Poté došlo k určitému vystřízlivění ziskuchtivých investorů a nastala fáze konsolidace trhu, která trvala až do druhé poloviny srpna.

Za následnou nervozitou a zvýšenou volatilitou stála kombinace hned několika vlivů, z nichž nejsilnější roli sehrálo dění v Číně. Začaly se objevovat další důkazy o neodvratnosti zpomalení tamní ekonomiky, na což investoři reagovali rychlým rozprodejem svých akciových portfolií. Evropské burzy odepsaly všechny dosavadní zisky a došlo k vytvoření cenového dna, které bylo v následujících měsících ještě několikrát testováno. Druhá polovina října však přinesla zklidnění paniky a dnes již můžeme s vysokou mírou jistoty říci, že i přes vyšší volatilitu si letos evropské akciové indexy připíší poměrně slušné zisky. Široký index Stoxx Europe 600 nejspíše posílí o 6 %, německý DAX 30 o 8 % a italský FTSE MIB dokonce o 11 %. Pražská burza za rok 2015 nic zajímavého nepředvedla a hodnota indexu PX končí obchodování zhruba na loňských úrovních.

Skokanem roku se v rámci indexu Stoxx Europe 600 staly akcie dánského výrobce větrných turbín, firmy Vestas Wind Systems. Jejich cena se od začátku roku více než zdvojnásobila. O více než 100 % se zhodnotily i akcie konkurenčního titulu, španělské společnosti Gamesa. Na opačném konci výkonnostního spektra jde najít akcie řeckých bank, které kvůli tamním problémům odepsaly velkou část své hodnoty. U National Bank of Greece jde konkrétně o 99 %.

Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE