Dotace na kotle v plném proudu: Kde a jak žádat?

14.01.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


S nástupem nového roku se na plné obrátky rozbíhají kotlíkové dotace. Připraveno je 9 miliard korun, o které mohou domácnosti požádat a získat až 127 500 korun na nákup a instalaci nového zdroje vytápění. Podporovány jsou plynové kotle, tepelná čerpadla i moderní kotle na uhlí. Kde a jak o příspěvek na nový kotel požádat?

Kotlíkové dotace připravilo ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí (SFŽP). Pro dotace si ale zájemci musí zajít na příslušný krajský úřad, který bude peníze rozdělovat. Už koncem minulého roku vyhlásily podmínky dotací úřady ve Středočeském, Jihočeském, Královéhradeckém nebo Libereckém kraji. Další kraje se připojují právě nyní.

Nový kotel i otopná soustava z dotací

Odborníci poukazují na to, že takto výhodná příležitost pro výměnu kotlů v České republice zatím nebyla. Stát totiž neposkytuje dotace pouze na nový kotel a jeho instalaci, ale i na náklady související s přechodem na jiný druh vytápění. Například pokud se domácnost rozhodne vytápět místo uhlím plynem, získá příspěvek i na vyvložkování komína, vybudování plynové přípojky i celé otopné soustavy, případně na její rekonstrukci. Dotace na nový kotel a další úpravy může dosáhnout až 85 procent při maximálních nákladech 150 tisíc korun (tedy až 127 500 korun). „Tato příležitost zde nikdy nebyla. Nyní lze pomocí dotace nejen vyměnit kotel, ale modernizovat celý systém vytápění v rodinném domě,“ uvedl Jan Valenta z Českého plynárenského svazu.

Příspěvky na nové kotle souvisejí se snahou Evropské unie zlepšit emise skleníkových plynů. „Do roku 2020 máme na tzv. kotlíkové dotace připraveno celkem 9 miliard korun z fondů EU na výměnu až 100 tisíc starých kotlů. Věřím, že o příspěvek na nové kotle bude velký zájem, což ukázaly už výzvy z předchozích let. V některých regionech lidé stáli na dotaci dlouhé fronty a alokace byla vyčerpána i během jednoho či dvou dnů,“ připomněl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle odhadů ministerstva životního prostředí bude potřeba do roku 2022 vyměnit v České republice většinu, tedy asi 360 tisíc zastaralých kotlů. Na všechny domácnosti se tedy nedostane. Požadavky na účinnost kotlů se zároveň zpřísňují a evropské státy postupně zakazují nevyhovující kotle na tuhá paliva. Do šesti let tak může být pod pokutou zakázáno užívání asi 75 procent kotlů.

Příklad: Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji

Například Jihočeský kraj má nyní pro zájemce o kotlíkové dotace připraveno 200 milionů korun. Příjem žádostí bude spuštěn už 18. ledna a potrvají do konce března. „Dotace chceme rozdělit do dvou výzev. Pro tu první je vyčleněno 200 milionů a pro druhou, kterou plánujeme vyhlásit na podzim, 100 milionů korun," upřesnil hejtman Jiří Zimola. Dotační program na výměnu starých neekologických zdrojů za nové nízkoemisní podle hejtmana Zimoly reaguje na dlouhodobé znečišťování ovzduší z vytápění rodinných domů na jihu Čech, které jsou druhé v pořadí krajů co do počtu kotlů na pevná paliva.

V případě, že se výměna kotle bude provádět v obci, která byla označena jako prioritní území, bude výše podpory navýšena o dalších 5 procent. Seznam prioritních obcí je k dispozici na webových stránkách Jihočeského kraje, stejně jako další konkrétní podmínky. Nárok na kotlíkovou dotaci bude umožněn fyzickým osobám zpětně od 15. července loňského roku.

Zájemce o dotaci nejprve zašle na krajský úřad žádost v elektronické podobě, kterou následně doplní papírovou formou. Financování kotlíkových dotací bude následovné. Příjemce si nejprve uhradí výměnu zdroje tepla sám, na krajský úřad předloží kopie všech dokladů a požadované dokumenty a poté mu bude vyplacena příslušná podpora.

Pomoc s vyřízením dotací

Podobnou strategii zvolily i další krajské úřady, které kotlíkové dotace postupně vyhlašují. Ministerstvo životního prostředí stanovilo podmínky, které musí krajské úřady při vyhlašování výzev dodržet, ale současně jim ponechalo i prostor pro rozhodování, jak budou finální dotace vypadat. „Například to, zda kraj podpoří výměnu celé možné škály zdrojů, zda bude dotace proplácet žadateli nebo přímo dodavateli nebo jestli doplatí zbývající část dotace, je na rozhodnutí krajů,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

S vyřízením žádostí nabízejí pomoc nezávislí odborníci, ale třeba i plynárenské společnosti, jako je RWE, E.ON a Pražská plynárenská. Zájemcům o instalaci nového plynového kotle pomůžou s vyřízením dotací, demontáží stávajícího kotle a jeho ekologickou likvidaci, se zajištěním energetického posudku domu, s výstavbou přípojky i nové otopné soustavy apod.

Užitečné odkazy

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ