Co týden dal? Zvýší migranti hospodářský růst EU?

22.01.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mezinárodní měnový fond si myslí, že ano. Příliv uprchlíků do Evropy nemusí podle něj poškodit ekonomiku regionu, pokud bude existovat dohoda o rovnoměrnějším přerozdělení přistěhovalců po celém kontinentu a podaří se je rychle začlenit na místní pracovní trhy. Čtěte více...

Posledních 7 dní ve světě

Ukrajina dluží za odběr ruského plynu za třetí čtvrtletí 2,55 miliardy dolarů (63,4 miliardy Kč). Oznámil to ruský státní plynárenský podnik Gazprom. Kyjev má podle něj deset dnů na to, aby dluh uhradil. Součástí dluhu je i nezaplacený objem plynu, k jehož odběru se Ukrajina smluvně zavázala.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,4 procenta, zatímco dosud počítal s růstem 3,6 procenta. Důvodem je výrazně slabší obchodní výměna s Čínou a také nižší ceny komodit, které mají nepříznivé dopady na některé mladé tržní ekonomiky v čele s Brazílií. Odhad růstu čínské ekonomiky ale MMF nechal beze změn na 6,3 procenta.
Více informací

Státní dluh Irska v loňském třetím čtvrtletí klesl pod hranici 100 procent hrubého domácího produktu (HDP). Vrátil se pod ni poprvé od přijetí mezinárodního záchranného programu, na němž se země dohodla před pěti lety a který již ukončila.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Británii klesla v tříměsíčním období do konce listopadu na 5,1 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za deset let. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Růst mezd ale zpomalil, což znamená, že centrální banka zřejmě nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.
Více informací

Produkce ropy v Rusku se letos poprvé za mnoho let sníží, ropné firmy totiž v reakci na dramatický pokles cen suroviny na světových trzích omezují těžbu. Na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu to řekl generální ředitel ruské ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov.
Více informací

Příliv uprchlíků do Evropy nemusí poškodit ekonomiku regionu, pokud bude existovat dohoda o rovnoměrnějším přerozdělení přistěhovalců po celém kontinentu a podaří se je rychle začlenit na místní pracovní trhy. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodního měnového fondu.
Více informací

Do Evropy dorazil tento týden první tanker s americkou ropou, vypravený krátce po prosincovém zrušení zákazu vývozu ropy ze Spojených států. Američtí producenti začali s exportem ropy i v situaci těžkého propadu jejich cen.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Stavební spořitelny poskytly loni úvěry za téměř 49 miliard korun, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 22 procent. Naopak zájem o smlouvy o stavebním spoření loni o čtvrtinu klesl, když spořitelny uzavřely necelých 459.000 smluv. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.
Více informací

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, v roce 2015 stoupl o 172 (1,3 procenta) na 13.419. Majitelé z destinací považované za daňový ráj kontrolují 3,1 procent českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali téměř 417 miliard korun.
Více informací

Pokles cen ropy na světových trzích podporuje ekonomický růst Česka více než rozpočtová politika vlády. Domácnosti i firmy totiž nákupem levnějších pohonných hmot šetří desítky miliard korun, které následně mohou využít na spotřebu nebo investice. Na druhou stranu ovšem pokles cen ropy také snižuje inflaci, jejíž růst je podmínkou pro ukončení režimu devizových intervencí Českou národní bankou.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v prosinci klesla na 2,06 procenta z listopadových 2,09 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Těsně se tak přiblížila červnovému minimu, kdy sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování.
Více informací

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud v rámci církevních restitucí vydal 102.482 hektarů lesů a 306 staveb. Vydání dalších asi 18.000 hektarů čeká na administrativní vyřízení, vydány by měly být letos. Zbývajících zhruba 30.000 hektarů lesů Lesy ČR církvím vydat odmítají a jsou připraveny vést soudní spory.
Více informací

Projekt elektronické evidence tržeb by měl podle odhadu ministerstva financí přinést ročně do rozpočtu deset až 15 miliard Kč. Jednorázové náklady na jeho vytvoření by měly činit 317 až 337 milionů korun a roční provozní náklady 308 až 396 milionů Kč. Vyplývá to ze studie k elektronické evidenci tržeb, kterou zveřejnilo ministerstvo financí na internetu.
Více informací

Společnost RPA Unipetrol, vlastník maloobchodní prodejní sítě Benzina, převezme 68 čerpacích stanic OMV v Česku. Cenu transakce firmy neuvedly. Dosud měla firma OMV v ČR přes 200 stanic a byla trojkou na trhu. Benzina je na trhu lídrem, po dokončení transakce vzroste počet jejích stanic na více než 400. Dvojkou na českém trhu je MOL s více než 300 pumpami.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU