Jak napravit neuplatnění daňové slevy?

28.01.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Někteří zaměstnanci platí během roku na dani z příjmu fyzických osob více, než je jejich povinnost, protože neuplatní všechny daňové slevy a daňová zvýhodnění, na které mají nárok. Opomenutí se však dá napravit a navíc zaplacenou daň lze získat zpět.

Daňové slevy a daňové odpočty snižují daňovou povinnost. Některé daňové slevy se uplatňují pouze za celý rok, jiné měsíčně. Občas se stane, že zaměstnanci během roku zapomenou uplatnit například daňové zvýhodnění na děti nebo slevu na studenta. „Z tohoto důvodu je jejich měsíční daňová povinnost zbytečně vyšší. Opomenutí lze však napravit, a to buď při výpočtu následující měsíční daňové zálohy, v ročním zúčtování daně prováděném zaměstnavatelem, nebo v daňovém přiznání. Vždy záleží na konkrétních okolnostech,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Dvouletá lhůta při zpracování ročního zúčtování daně

V praxi často dochází k situaci, že zaměstnanec přijde na to, že platil v minulém roce na dani z příjmu zbytečně více, protože neuplatnil některou daňovou slevu, až po provedení ročního zúčtování daně. V takovém případě zaměstnavatel, který provedl roční zúčtování daně, vrátí onomu zaměstnanci daňový přeplatek, pokud neuplynuly 2 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období, v němž daňový přeplatek vznikl.

Které slevy lze uplatnit měsíčně?

Daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu, přičemž zaměstnanci mohou většinu daňových slev uplatnit v poměrné výši měsíčně. Jedná se zejména o základní slevu na poplatníka, slevu na studenta, na invalidní důchod prvního a druhého stupně, invalidní důchod třetího stupně, průkaz ZTP/P a daňové zvýhodnění na děti. Pouze za celý rok je možné uplatnit daňovou slevu na manželku nebo manžela a slevu za umístění dítěte ve školce. Aby mohla mzdová účetní některou ze slev uplatnit, je potřeba jí doručit příslušný doklad potvrzující nárok na danou slevu. Automaticky vzniká nárok pouze na slevu na poplatníka. Pokud zaměstnanec mzdové účetní nedoručí například potvrzení o studiu dětí a čestné prohlášení manželky, že neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti, tak není daňové zvýhodnění při výpočtu čisté mzdy zohledněno a zaměstnanec v těchto měsících zaplatí na dani z příjmu fyzických osob více, než je jeho povinnost.

Daňový přeplatek za papírování stojí

Při uplatnění daňových slev může být daňová povinnost výrazně nižší. Zaměstnanec, který v některých měsících roku 2015 platil zálohy na dani z příjmu fyzických osob vyšší, než měl povinnost, může svoji chybu ještě napravit. Musí však co nejdříve doručit příslušné doklady mzdové účetní. Přijde-li se na opomenutí ještě před zpracováním ročního zúčtování daně, může zaměstnavatel zaměstnanci o přeplatek snížit zálohu na daň z příjmu fyzických osob. Druhou možností je vypořádání přeplatku v ročním zúčtování daně prováděném zaměstnavatelem. Daňový přeplatek může ve výsledku dosahovat řádu tisícikorun, proto se rozhodně vyplatí věnovat vlastnímu zdanění zvýšenou pozornost. Trocha potřebného papírování za to stojí. „Když kupříkladu zaměstnanec neuplatní během roku po dobu tří měsíců daňové zvýhodnění na dvě děti, tak mu při nápravě pochybení vznikne nárok na daňovou vratku daně ve výši 7 302 Kč,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daňové odpočty se uplatňují vždy za celý rok

Nezdanitelné položky neboli daňové odpočty lze uplatnit vždy za celý rok. Ani jednu položku tak nelze využít ke snížení daňové povinnosti v průběhu roku. Daňovými odpočty jsou při splnění zákonných podmínek dary, úroky z úvěru na bydlení, zaplacené příspěvky na penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření se státním příspěvkem, zaplacené příspěvky na životní pojištění, členské příspěvky zaplacené odborové organizaci a úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělání a odčitatelná položka za darování krve. Zaměstnancům majícím nárok na některý z těchto daňových odpočtů se nabízejí dvě možnosti, jak je uplatnit. Buď doručí potřebné doklady prokazující nárok na daňový odpočet mzdové účetní do 15. února následujícího roku, nebo si sami podají daňové přiznání. Při zpracování daňového přiznání mají na potřebnou administrativu více času. „Ročního zúčtování daně nemohou ovšem využít například zaměstnanci pracující během roku současně pro dva zaměstnavatele ani zaměstnanci přivydělávající si samostatnou výdělečnou činností nebo pronájmem,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Kdy daňový přeplatek obdržíte?

Uvědomí-li si zaměstnanec své opomenutí rychle, lze o vrácenou částku daně snížit odvod zálohy na daň z příjmu v dalším měsíci. Jestliže je daňová povinnost za rok narovnána formou ročního zúčtování daně, potom se přeplatky na dani z ročního zúčtování daně vracejí nejpozději se mzdou za březen. Přeplatky vzniklé na základě podaného daňového přiznání vrací finanční úřad do 30 dnů od termínu pro podání daňového přiznání. Základní termín je do 2. dubna, přeplatky tak bývají zasílány do 2. května.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ