Co týden dal? Firmy letos zvednou mzdy

29.01.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v ČR, jejíž jádro tvoří průmyslové podniky, by se v letošním roce měly v průměru zvednout o 2,4 procenta. Čtěte více v našem týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Schodek čínského státního rozpočtu se v loňském roce prohloubil na 2,36 bilionu jüanů (8,9 bilionu Kč), což je proti schodku 1,13 bilionu jüanů z roku 2014 asi dvojnásobek. Vláda zvýšila výdaje, aby zmírnila dopady zpomalení hospodářského růstu, příjmy rozpočtu ale rostly nejpomaleji za posledních 27 let.
Více informací

Španělská ekonomika v loňském roce vzrostla o 3,2 procenta, což byl nejvyšší růst od začátku ekonomické krize z roku 2008. V roce 2014 hrubý domácí produkt Španělska vzrostl o 1,4 procenta.
Více informací

Ruská vláda v reakci na pád cen ropy chystá protikrizový plán, který počítá s výdaji ve výši přibližně 750 miliard rublů (asi 242 miliard Kč). Cílem je podpořit růst ruské ekonomiky, která v loňském roce zaznamenala propad o 3,7 procenta.
Více informací

Čistý zisk americké automobilky Ford Motor loni vzrostl na 7,4 miliardy dolarů (183 miliard Kč), což je proti zisku z předchozího roku zhruba šestinásobek. Prodej aut na americkém trhu přitom firma zvýšila na rekord.
Více informací

Britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z tempa 2,1 procenta ve třetím čtvrtletí. Zaznamenala tak nejslabší výkon za téměř tři roky.
Více informací

Itálie se po téměř roce jednání dohodla s Evropskou komisí na způsobu očištění italských bank od části špatných úvěrů. Podle dohody budou moci banky prodat část svých špatných úvěrů v objemu 200 miliard eur (5,4 bilionu Kč) soukromým investorům s vládními garancemi.
Více informací

Americká technologická společnost Apple očekává v tomto čtvrtletí první pokles příjmů za posledních 13 let. Společnost to uvedla při úterním představování hospodářských výsledků za uplynulý kvartál.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká republika by neměla stanovovat termín přijetí eura, dokud nezlepší stav veřejných financí a nezvýší životní úroveň v zemi ve vztahu k vyspělým státům EU. Na konferenci k přijetí eura to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví.
Více informací

Dluhy českých domácností za loňský rok stouply o 94,3 miliardy korun. Bankám a finančním institucím lidé ke konci prosince dlužili přes 1,332 bilionu korun. Zadlužení vzrostlo i za samotný prosinec.
Více informací

Český pojistný trh v roce 2015 nepatrně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 116,1 miliardy korun, což je o jedno procento meziročně více. Zatímco životní pojištění kleslo o 3,5 procenta, neživotní pojištění rostlo o čtyři procenta.
Více informací

Ministerstvo financí považuje za úspěch během uplynulých dvou let především zlepšení výběru daní a činnosti finanční správy nebo snižování dluhu. Oslovení analytici ovšem přisuzují lepší výběr daní spíše vývoji ekonomiky. V případě obsluhy státního dluhu pak ekonomové vidí ještě rezervy.
Více informací

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské Unie loni dál rostla. Do zemí osmadvacítky mířilo 84,4 procenta tuzemského vývozu. Předloni byl tento podíl podle Českého statistického úřadu 82 procent, v letech 2012 a 2013 šlo do EU 81 procent českého vývozu.
Více informací

Příjemci dotací z fondů Evropské unie už mají k dispozici 240 miliard korun, což je zhruba 37 procent z celkové částky 648 miliard korun, kterou má Česká republika k dispozici v programovém období 2014 - 2020.
Více informací

Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v ČR, jejíž jádro tvoří průmyslové podniky, by se v letošním roce měly v průměru zvednout o 2,4 procenta. Vyplývá to z šetření mezi 212 členskými nefinančními podniky, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy společně s Českou národní bankou na sklonku loňského roku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU