Přehled pro OSSZ v deseti bodech

02.02.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Všichni občané, kteří alespoň po dobu jednoho měsíce roku 2015 vykonávali samostatnou výdělečnou činnost, musí doručit na místně příslušné OSSZ (Okresní správu sociálního zabezpečení) přehled o příjmech a výdajích za rok 2015. Co je dobré při vyplňování přehledu vědět?

Správou a výběrem sociálního pojištění je pověřena ČSSZ. U sociálního pojištění není možnost volby jako v případě zdravotního pojištění. Všechny OSVČ mají povinnost doručit přehled o příjmech a výdajích na místně příslušnou OSSZ do jednoho měsíce po termínu pro podání daňového přiznání. Základní termín je do 2. května, v případě zpracování daňového přiznání daňovým poradcem potom do 1. srpna.

1) Do přehledu se uvádí pouze příjmy ze samostatné výdělečné činnosti

V přehledu o příjmech a výdajích se uvádí pouze příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, příjmy ze zaměstnání nikoliv. Za výpočet a odvod sociálního pojištění ze zaměstnání je zodpovědný zaměstnavatel. Z kapitálového majetku, pronájmu nebo ostatních příjmů se sociální pojištění neplatí, a proto se tyto příjmy do přehledu o příjmech a výdajích neuvádí.

2) Z vedlejší výdělečné činnosti se sociální pojištění do limitu neplatí

Pro účely placení sociálního pojištění je rozdíl, zdali je vykonávaná hlavní nebo vedlejší samostatná výdělečná činnost. Z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí, pokud je hrubý zisk (příjem - výdaj) do limitu. Za celý rok 2015 je limitem částka 63 865 Kč. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje. Podmínky vedlejší samostatné výdělečné činnosti splňují např. zaměstnanci, penzisté, studenti nebo ženy na rodičovské dovolené přivydělávající si samostatnou výdělečnou činností.

3) Sociální pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu

Základní částkou pro výpočet sociálního pojištění za rok je vyměřovací základ. Vyměřovacím základem je polovina daňového základu. Dobrovolně si však mohou OSVČ určit vyšší vyměřovací základ, aby měli v budoucnu vyšší státní důchod. Pokud je při hlavní samostatné výdělečné činnosti skutečný vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ, tak je vyměřovacím základem minimální vyměřovací základ.

4) Sazba sociálního pojištění při neúčasti v II. Pilíři

OSVČ, které nevstoupily do II. důchodového pilíře, odvádí na sociálním (důchodovém) pojištění do I. pilíře 29,2 % z vyměřovacího základu. Vyšší platby na sociálním pojištění znamenají vyšší státní důchod.

5) Sazba sociálního pojištění při účasti v II. Pilíři

OSVČ, které vstoupily do II. důchodového pilíře, odvádí na sociálním (důchodovém) pojištění do I. pilíře 26,2 % z vyměřovacího základu. Od ledna 2016 se již neodvádí pojistné do II. pilíře, protože byl II. důchodový pilíř zrušen. OSVČ však odvádí pojistné do II. pilíře jednorázově, proto ještě za rok 2015 pojistné do II. pilíře doplatí. Za rok 2015 se tedy ještě liší sazba pojistného pro OSVČ, které do II. pilíře vstoupily a pro OSVČ, které do II. pilíře nevstoupily.

6) Při hlavní činnosti musí být zaplaceno alespoň minimální pojistné

Minimální vyměřovací základ za každý měsíc výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti za rok 2015 činí 6 653 Kč. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti po celý rok 2015 je minimální vyměřovací základ 79 836 Kč a minimální sociální pojištění pro OSVČ, které nevstoupily do II. pilíře, činí 23 313 Kč (79 836 Kč x 29,2 %). Minimální pojistné je při hlavní samostatné výdělečné činnosti potřeba zaplatit i při ztrátě.

7) Maximální vyměřovací základ

Sociální pojištění se odvádí pouze do maximálního vyměřovacího základu. Je tedy stanoven strop. Za rok 2015 je maximálním vyměřovacím základem částka 1 277 328 Kč. Na sociálním (důchodovém) pojištění může OSVČ maximálně za rok 2015 zaplatit 372 980 Kč (1 277 328 Kč x 29,2 %).

8) Zálohy se odečtou od vypočteného pojistného

V přehledu o příjmech a výdajích za rok 2015 se vypočte pojistné za celý rok. Od vypočteného pojistného se odečtou zaplacené zálohy během roku. OSVČ na hlavní činnost musí vždy platit alespoň minimální měsíční zálohu. Měsíční záloha musí být zaplacena do 20. dne následujícího měsíce.

9) Poprvé se nová záloha platí za měsíc, kdy je přehled odevzdán

Od dosaženého hrubého zisku v minulém roce se odvíjí výše nové měsíční zálohy. Poprvé musí být zaplacena nová měsíční záloha za měsíc, ve kterém je přehled odevzdán. Např. při odevzdání přehledu o příjmech a výdajích v březnu do 20. dubna 2016. Minimální měsíční záloha od odevzdání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2015 činí 1 972 Kč.

10) Přeplatek nebo nedoplatek

Případně vypočtený nedoplatek z přehledu o příjmech a výdajích je nutné uhradit do 8 dní od jeho odevzdání, např. přímo na pokladně místně příslušné OSSZ. Jestliže vznikne přeplatek, tak ten je možné použít k úhradě dalších záloh nebo nechat zaslat na účet.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ