Co týden dal: ČOI uložila historicky nejvyšší pokutu organizátorům předváděcích akcí

26.02.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


ČOI uložila pokutu dva miliony korun společnosti Astena group za klamavé předváděcí akce. Je to nejvyšší pokuta organizátorům těchto akcí. Den daňové svobody připadá letos podle Deloitte na 20. června. Loajalita zákazníků Škody Auto je vyšší než u automobilky Porsche. Německé veřejné finance loni zaznamenaly nejvyšší přebytek od sjednocení země. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní v Česku

Loajalita zákazníků Škody Auto je vyšší než u automobilky Porsche. Zatímco u Škody si vůz stejné značky koupí 60 procent klientů, u Porsche je to o dva procentní body méně. Na setkání s novináři to řekl předseda představenstva Škody Bernhard Maier, který do mladoboleslavské automobilky přišel loni na podzim právě z Porsche.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zlevnily. Stále se drží zhruba na sedmiletém minimu, kam se dostaly již před týdnem. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla do středy o 25 haléřů na 26,63 koruny za litr a cena nafty o 19 haléřů na 24,88 koruny.
Více informací

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhne spolu s úpravou tarifů pro platbu elektřiny i další alternativní postupy, které by zabránily poškození spotřebitelů. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková to uvedla v dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který v pondělí označil nynější návrh ERÚ za špatný. Vitásková současně upozornila, že bude pravděpodobně nutné upravit aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které již schválila vláda.
Více informací

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila pokutu dva miliony korun společnosti Astena group za klamavé předváděcí akce. Její praktiky označila za agresivní. Je to první pokuta firmě Astena group a je to zároveň nejvyšší pokuta organizátorům těchto akcí, pro něž se vžilo označení šmejdi. ČTK to sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Stejně vysokou pokutu ČOI dala v květnu 2013 za předváděcí akce 1. České reklamní společnosti za promyšlenou manipulaci a agresivní nátlak na seniory během prodeje.
Více informací

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl v roce 2015 meziročně o 4000 na 976.000. V samotném 4. čtvrtletí ovšem počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, klesl proti předchozímu čtvrtletí o 15.000.
Více informací

Češi letos přestanou pracovat na stát o dva dny později než loni. Takzvaný den daňové svobody připadá letos podle výpočtů společnosti Deloitte na 20. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho veškerý příjem připadá státu.
Více informací

Stavební spořitelny loni uzavřely 373.000 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o téměř 23 procent. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní ve světě

Skupina největších světových ekonomik G20 by měla připravit plán koordinovaných opatření na podporu globálního hospodářského růstu. Uvedl to podle agentury Reuters Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě připravené pro představitele G20, kteří se tento týden sejdou v Šanghaji. Vyspělé ekonomiky by se podle fondu měly při podpoře hospodářského růstu měně opírat o měnovou politiku a více využívat rozpočtovou politiku.
Více informací

Téměř 200 zákazníků z 50 amerických států podalo hromadnou žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem týkajícím se manipulace testů emisí.
Více informací

Společnost Statkraft představila spolu se svými partnery největší projekt pevninské větrné elektrárny v Evropě. Výstavba celkem šesti větrných farem v Norsku má stát 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy Kč). Firma uvedla, že elektrárna by měla být schopna od roku 2020 vyrábět až 1000 megawattů elektřiny, což je více, než současná celková instalovaná kapacita větrných elektráren v Norsku.
Více informací

Německé veřejné finance loni zaznamenaly nejvyšší přebytek od sjednocení země před více než čtvrtstoletím. Aktivní saldo hospodaření spolkové vlády, jednotlivých spolkových zemí a obcí dosáhlo 19,4 miliardy eur a proti roku 2014 bylo více než dvojnásobné.
Více informací

Spojené státy se loni staly největším cílem německého vývozu. Předstihly tím Francii, která si pozici největšího odběratele německého zboží udržovala více než půl století od roku 1961. Vyplývá to z údajů německého statistického úřadu.
Více informací

Společnost RKN Global Europe investuje na Slovensku 89 milionů eur (2,4 miliardy korun) a zaměstná více než 1200 lidí při výrobě dokumentů s ochrannými prvky a přístrojů na kontrolu pravosti cestovních dokladů a identity. Oznámil to slovenský premiér Robert Fico po podpisu memoranda s investorem. Vláda by ještě před březnovými parlamentními volbami měla rozhodnout o poskytnutí investičních pobídek na tento projekt.
Více informací

Německé ministerstvo financí se hodlá držet svého plánu hospodařit do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes dodatečné náklady na uprchlickou krizi. Velikost dodatečných výdajů na příští rok úřad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur (289 miliard Kč). Z velké části budou tyto výdaje sloužit na pokrytí nákladů spojených s přílivem běženců do země.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU