2016 není 2008 aneb další krize se neblíží

09.03.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Řadu investorů straší aktuální propady na akciových trzích. Mnozí z nich si ještě živě vybavují drastické propady z roku 2008, navíc srovnání touto krizi zvanou hypoteční či finanční přiživují mnohá média, která píší o začínající další krizi.

Pohled na graf akcií jistě vyvolává oprávněné obavy, nicméně pro objektivní posouzení, nakolik se rok 2016 liší od roku 2008, je třeba „zavrtat“ se do čísel. Závěr bude jednoznačný. Z hlediska globální ekonomické kondice je na tom ekonomika v roce 2016 daleko lépe než v roce 2008.

Inflace jako indikátor přehřáté ekonomiky

Inflace v USA byla v roce 2008 4,2 %, což je indikátor přehřáté ekonomiky, zatímco letos je inflace 0,7 %. Nejen že ekonomika se nepřehřívá, ona dokonce potřebuje pomoc centrálních bank a ty významnou pomoc poskytují. Inflaci odpovídají a odpovídaly i úrokové sazby, které před 8 lety byly nad 4 %, nyní jsou pod 0,5 %. Také průmysl vykazuje daleko robustnější čísla. Index nákupních manažerů byl před minulou krizí 45 bodů (tedy v pásmu očekávané recese), nyní je na 54 bodech, tedy v pásmu expanze. V roce 2008 americká ekonomika tvořila jen 19 tisíc nových pracovních míst měsíčně, nyní je to kolem 150 tisíc. A nejen z makroekonomického pohledu jsou roky 2008 a 2016 odlišné. I mikroekonomický pohled hovoří jasnou řečí (čísly).

Mikroekonomická čísla hovoří jasně

Ziskové marže před vypuknutím hypoteční krize byly 7,1 %, nyní jsou na úrovni 8,3 %. Zisk na akcii od té doby vzrostl z 84 USD na 111 USD a hotovost v držení firem ze 193 miliard dolarů na 395 miliardy. A to není vše. Zadluženost firem v USA byla v roce 2008 231 %, zatímco nyní to je 109 %. A to nejdůležitější nakonec. Kapitálová přiměřenost bank dosahovala pouze 5,7 %, v roce 2016 to je 10 %.

Argumentovat pomalou Čínou a nízkou cenou ropy je záměna důsledku a příčiny

Předvídat vývoj na akciových trzích je nesnadné a je nutné si uvědomit, že nelze dopředu říct, kde je pravda. Ve snahách o predikci vývoje akcií je ovšem nutné používat alespoň elementární fakta a nezaměňovat důsledek a příčinu. Předkládat informaci o zpomalování Číny jako novou nečekanou realitu je asi tak 2 roky zpožděné uvažování. Stejně jako hledat příčiny současných poklesů na akciových trzích a následně z nalezených příčin vyvozovat, že se blíží krize, je cyklická chyba. Akciové trhy se chovají na základě očekávání. Všechny dosud známé informace už jsou zapracované. Nikde není psané, že akciové trhy nemohou projít hlubší korekcí, ale to by se musely objevit další nečekané a dosud neznámé okolnosti. Argumentovat pomalou Čínou a nízkou cenou ropy je záměna důsledku a příčiny.

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU