Sedm chyb, které děláte při vyplňování daňového přiznání

14.03.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Vyplňovat daňové přiznání v poslední den lhůty ve spěchu není rozumné. Někdy se dělají zbytečné chyby. Nebo se z nedbalosti platí více na dani než je potřeba. Na co si dát při vyplňování daňového přiznání pozor?

Růžové čtyřstránkové daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob vypadá na první pohled složitě. Není se však potřeba dopředu bát. Většina lidí zvládne správně vyplnit všechny údaje sama. Podívejme se na sedm vybraných praktických chyb, kterých je potřeba se vyvarovat.

1) Neuvedení všech kontaktních údajů

Vyplnění úvodní strany číslo jedna daňového přiznání není dobré podcenit, přestože se zde uvádí pouze základní údaje jako je jméno, příjmení, adresa, rodné číslo, státní příslušnost apod. Rozhodně je dobré vyplnit vše co nejsvědomitěji. Při uvedení telefonního čísla se může předejít složité administrativě, neboť při drobné nesrovnalosti může příslušná pracovnice finančního úřadu zavolat a vše lze rychle následně uvést na správnou míru. Přestože se daňové přiznání podává v roce 2016, tak zdaňovacím obdobím je rok 2015.

2) Uvedení osvobozených příjmů

Do daňového přiznání za rok 2015 se uvádí pouze zdanitelné příjmy. Příjmy od daně osvobozené se do daňového přiznání neuvádí. Některé příjmy jsou při dodržení zákonných podmínek od daně osvobozeny, ale při nedodržení zákonných podmínek je potřeba tyto příjmy do daňového přiznání uvést. Jedná se např. o příjmy z prodeje nemovitosti, z prodeje cenných papírů, z příležitostných příjmů. V praxi jsou někdy splněny daňové podmínky pro daňové osvobození a přitom jsou tyto příjmy do daňového přiznání uvedeny. Před uvedením ostatních příjmů do daňového přiznání je vhodné zjistit skutečný stav věci u daného konkrétního příjmu, aby se zbytečně neplatila vyšší daň z příjmu.

3) Opomenutí příjmů ze zaměstnání

I zaměstnanci musí v některých případech podávat daňové přiznání za rok 2015 a daňové záležitosti za ně nemohl vyřídit jejich zaměstnavatel formou ročního zúčtování daně. Daňové přiznání musí podávat např. zaměstnanci mající jiné zdanitelné příjmy mimo zaměstnání nad 6 000 Kč za rok 2015. V takovém případě však někteří zaměstnanci do daňového přiznání mylně uvádí pouze příjmy mimo zaměstnání. V daňovém přiznání je však nutné uvést všechny zdanitelné příjmy za rok 2015, tedy i ze zaměstnání. Zaměstnanci podávající daňové přiznání potřebují od všech zaměstnavatelů, u kterých pracovali v loňském roce potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2015.

4) Neuplatnění základní slevy na poplatníka

Daňovou povinnost snižují daňové odpočty a daňové slevy. Pro snížení daňové povinnosti musí být splněny zákonné podmínky. Jedinou slevou, na kterou mají nárok všichni občané podávající daňové přiznání za rok 2015, je sleva na poplatníka. Na daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč mají nárok všichni lidé podávající daňové přiznání, tedy i studenti, důchodci nebo ženy na rodičovské dovolené.


Čtěte také:


5) Daňové zvýhodnění na děti uplatní oba rodiče

V daňovém přiznání je možné uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Daňové zvýhodnění však může uplatnit pouze jeden z rodičů. Když např. daňové zvýhodnění uplatňovala během roku manželka u svého zaměstnavatele, tak manžel v daňovém přiznání daňové zvýhodnění na děti uplatnit již nemůže. Daňové zvýhodnění nemůže uplatnit ani osoba samostatně výdělečně činná stanovující výdaje výdajovým paušálem.

6) Chybějící přílohy

Údaje uváděné v daňovém přiznání je potřeba doložit. Příslušné doklady a potvrzení jsou nedílnou součástí daňového přiznání. Bez příslušných dokladů nelze snižovat daňovou povinnost o daňové odpočty nebo daňové slevy. Komu chybí např. potvrzení o zaplacených úrocích z hypotečního úvěru od banky, potvrzení o zaplaceném životním pojištění od pojišťovny, potvrzení o zaplaceném penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření od penzijní společnosti nebo potvrzení od školky o zaplaceném školkovném, ten si musí příslušné doklady vyžádat.

7) Nevyplnění žádosti o zaslání přeplatku

Po vyplnění daňového přiznání může vzniknout nárok na daňový přeplatek. Důvodem je čerpání daňového bonusu na děti nebo zaplacení vyšších záloh během roku než odpovídá roční daňové povinnosti. O zaslání daňového přeplatku je nutné si požádat, vyplňuje se žádost na straně číslo 4 daňového přiznání.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ