Co týden dal: Sazby hypoték spadly na historické minimum

18.03.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná úroková sazba hypoték v únoru klesla na historické minimum 2,02 procenta. Stát podpoří nákup elektromobilů v tuzemských firmách. Škoda Auto loni zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur. Nezaměstnanost na Slovensku v únoru klesla na sedmileté minimum 10,09 procenta. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní v Česku

Za porušení předpisů během výprodejů dostali loni obchodníci od České obchodní inspekce (ČOI) 1409 pokut ve výši 13,3 milionu Kč. Nedostatky zjistili inspektoři ve 43 procentech z 4500 prodejen nabízejících zlevněné výrobky nebo služby. Inspekce také zakázala prodej 15.407 kusů výrobků za téměř dva miliony korun.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v únoru propadla na historické minimum 2,02 procenta. V lednu činila 2,06 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Dosavadní minimum bylo loni v červnu, kdy sazba činila 2,05 procenta. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Tuzemský průmysl na začátku letošního roku setrvává v dobré kondici, shodli se analytici. Motorem jeho růstu podle nich zůstávají automobilky. Průmyslovou produkci nadále negativně ovlivňovaly jednorázové odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany a nefunkční výroba v litvínovském Unipetrolu. Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na jedno procento z prosincových 0,7 procenta.
Více informací

Státní dluh loni mírně stoupl o 9,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Údaje z poloviny února potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 159.000 korun.
Více informací

Stát podpoří nákup elektromobilů v tuzemských firmách 80 miliony korun. Peníze poskytne z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Firmy se budou moci o dotaci hlásit od dubna do konce července.
Více informací

Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) vloni zajistil z podvodných transakcí 5,54 miliardy korun. Objem zajištěných prostředků spojených s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financováním terorismu tak byl rekordní a o téměř 360 milionů korun vyšší než za předešlé dva roky dohromady.
Více informací

Automobilka Škoda Auto loni zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, tedy v přepočtu asi 19,1 miliardy korun. Tržby stouply o 6,2 procenta na 12,49 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard korun. V roce 2014 měla automobilka čistý zisk 18,4 miliardy korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní ve světě

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v únoru klesla na sedmileté minimum 10,09 procenta. V lednu nezaměstnanost v zemi dosáhla 10,39 procenta.
Více informací

Průmyslová výroba v Rusku se v únoru poprvé po více než roce zvýšila. Oznámil to tamní statistický úřad, podle něhož meziroční nárůst činil jedno procento. Zpráva je podle analytiků dalším z náznaků, že ekonomika se po vleklém propadu možná začíná stabilizovat. Podle ekonomů ale k vyšší produkci továren přispěl také jeden pracovní den navíc.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) hodlá v rámci nového úvěrového programu platit komerčním bankám, které si od ní vypůjčí peníze a ty následně poskytnou jako úvěr firmám a spotřebitelům. Podle analytiků je nový program zatím nejradikálnějším systémem na podporu spotřebitelských a firemních půjček na světě.
Více informací

Téměř 300 velkých investorů z celého světa podalo žalobu na německý automobilový koncern Volkswagenu kvůli údajnému porušení povinnosti vůči kapitálovým trhům v souvislosti se skandálem s manipulací emisí. Akcionáři se před severoněmeckým soudem domáhají náhrady škody ve výši 3,256 miliardy eur (88 miliard Kč).
Více informací

Celkový výkon jaderné energetiky v Číně by měl do roku 2030 dosáhnout 120 až 150 gigawattů (GW), což je čtyř až pětinásobek současného stavu. To by v příštích 15 letech znamenalo stavět osm až deset jaderných bloků ročně, uvedla organizace CGN Power, která je v Číně přední společností v tomto oboru. Jádro se na výrobě elektrické energie v Číně v současné době podílí méně než dvěma procenty, Peking ale plánuje jeho podíl výrazně zvýšit.
Více informací

Moskevský arbitrážní soud potvrdil rozhodnutí, podle kterého americká internetová společnost Google zneužila dominantního postavení svého operačního systému Android, a porušila tak ruské antimonopolní zákony. Firma nyní musí upravit své smlouvy s výrobci smartphonů a zaplatit pokutu, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku sestoupí na úroveň z doby před příchodem hospodářské krize nejdříve za 20 let. Předpověděl to dnes tamní odborový svaz zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE. Situaci na trhu práce označil za dramatickou a upozornil, že téměř tři čtvrtiny nezaměstnaných jsou bez práce déle než rok.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU