Proč roste cena zlata?

22.03.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Cena zlata jako cena každého jiného aktiva je výsledkem interakce nabídky a poptávky. Zatímco nabídka žlutého kovu je dobře predikovatelná a stabilní, poptávka je vrtkavá. Zlato není typickou průmyslovou komoditou jako měď nebo hliník. I když má i ono své uplatnění v průmyslu, primární poptávku po zlatě určují investoři. Zájem investorů o žlutý kov ovlivňuje cena amerického dolaru a vývoj reálných úrokových sazeb.

Jak ovlivňují úrokové sazby poptávku po zlatě?

Reálné úrokové sazby jsou v případě investice do zlata kalkulovány jako ušlé náklady. Zlato na rozdíl od jiných aktiv, které jsou považovány za bezpečný přístav, nenabízí úrok. Investice do švýcarského franku nebo japonského jenu jsou realizovány nákupem státních dluhopisů příslušných zemí, které nabízejí výnos podobně jako dividendové akciové tituly (dividendové tituly představují bezpečnější typ akcií). V prostředí nízkých úrokových sazeb se zvyšuje atraktivita zlata. Navíc když výnosy ze státních dluhopisů propadnou až do extrémních negativních hodnot, pak má zlato nad dluhopisy navrch.

Zájem o zlato se zvyšuje s tím, jak klesají výnosy ze státních dluhopisů do záporu. Momentálně investoři platí vládě Japonska, Švýcarska, Německa, Francie, Belgie, Nizozemska, Rakouska, Irska za to, že jim půjčují peníze jen na 2 roky. V březnu se výnos 10letého japonského státního dluhopisu propadl pod nulu prvně v historii. Centrální banky svoji monetární politikou, k níž letos nečekaně přistoupily, zvýšily atraktivitu investic do zlata.

Co nastartovalo letos růst zlata?

Úvod letošního roku začal nešťastně oslabením čínského juanu, výprodejem čínského akciového trhu a zvýšenými obavami o potenciální „hard lending“ druhé největší ekonomiky světa. Strach a nejistota o kondici globální ekonomiky potvrdily svým konáním i centrální banky. Japonská (BoJ) se přidala do klubu centrálních bank se zápornými úrokovými sazbami a evropská naznačila hlubší pokles sazeb do záporu v průběhu letošního roku. Investoři od dvou centrálních bank dostali jasnou zprávu, že ekonomické problémy přetrvávají. K tomu se přidaly obavy, že americká centrální banka (Fed), která ještě na konci loňského roku slibovala 1 procentní zvýšení úrokových sazeb, od svých záměrů ustupuje.

Centrální banky otočily letos kormidlo monetární politiky. Od Fedu se letos čekalo postupné zvyšování základní úrokové sazby, od ECB a BoJ se čekal setrvačný stav a nakonec všechny tři centrální banky naznačily, že se vydají v roce 2016 jinou cestou. Finanční trhy ihned reagovaly. Klesly výnosy státních dluhopisů, což nahrálo zlatu na smeč.

Vývoj ceny zlata

Clipboard01_15

Zdroj: Reuters

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU