Donald Trump prezidentem? Nic horšího si akcioví investoři přát nemohou

24.03.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Aktuální prezidentská kampaň krystalizuje dva hlavní favority: za demokraty Hillary Clintonovou a za republikány Donalda Trumpa. Zatímco spekulovat o šancích těchto kandidátů na prezidentskou funkci není účelem tohoto textu, dopad na obchodování s akciemi stojí za to rozebrat. A to zejména v hypotetickém případě zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem USA.

Jeho majetkové poměry a obchodní strategie jsou většině odborné veřejnosti dobře známé, politické názory naopak představují jednu velkou neznámou. A přesně to je strašák pro akciové investory, kteří pokud něco nemají rádi, je to nejistota. O tom, jak vážně bere investorská veřejnost zvolení Trumpa prezidentem, hovoří i nezávislá studie britské EIU (Economist Intelligence Unit), která zařadila toto riziko mezi nejzávažnější globální rizika vůbec. Horší dopad by prý pro akciové trhy mělo už pouze několik zásadních událostí jako tvrdý propad čínské ekonomiky nebo eskalace ruských intervencí v Ukrajině a Sýrii v novou studenou válku. Výstřední Donald Trump tak již není pouhým neškodným kandidátem, ale reálným rizikem.

Jak již bylo zmíněno výše, u Donalda Trumpa představují hlavní hrozbu jeho politické názory. Netají se tím, že by zavedl omezení vůči volnému mezinárodnímu obchodu a jeho výroky proti Číně a Mexiku již také rozbouřily několik žhavých diskuzí. Velkým problémem je i ochota vést válku v Sýrii proti Islámskému státu nebo anti imigrační politika, která by pro americký pracovní trh znamenala silný zásah. Trnem oku pro akcionáře však není pouze radikálnost jeho názorů, ale také jejich nestálost. Není potom divu, že jeho podporovatelé jsou spíše z řad ne-businessmanů. Ti mají obavy kromě výše zmíněného také z obchodní války s Čínou, což by v kombinaci s dalšími plány mohlo uvrhnout americkou ekonomiku do recese.

Ne že by šance na jeho zvolení byly podle aktuálních průzkumů vysoké, ale vyšší volatilita akcií v předvolebním období by nepřekvapila. A to nejen kvůli osobě Donalda Trumpa. Akciovým trhům se historicky lépe daří za vlády prezidentů – demokratů. Průměrný výnos akciových trhů za vlády demokratů je 9,7 %, zatímco za vlády republikánů 6,7 %. Preference Wall Street se tak zdají být jednoznačné, jak rozhodne lid, se uvidí v listopadu.

Autor komentáře: Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

Štítky:

Autor článku

Tomáš Menčík

Články ze sekce: INVESTICE