Finanční výhody manželství

29.03.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Pouze při uzavření manželství je možné čerpat některé daňové nebo důchodové výhody. Podívejme se na některé vybrané finanční výhody, které uzavření manželství přináší.

Na některé finanční výhody nemůže družka (druh) nebo přítelkyně (přítel) dosáhnout ani při příjmu do limitu nebo získání potřebné doby pojištění, protože není splněna základní podmínka - tedy uzavření manželství. Podívejme se na některé výhody, které nemůže družka (druh) nebo přítelkyně (přítel) využít.

Sleva na manželku

Pokud má manželka nebo manžel roční vlastní příjem nepřesahující 68 000 Kč, tak může manžel nebo manželka uplatnit roční daňovou slevu ve výši 24 840 Kč. Jestliže je manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/P, tak je daňová sleva dvojnásobná. Roční daňovou slevu na manželku (manžela) je možné uplatnit v ročním zúčtování daně prováděném zaměstnavatelem za zaměstnance nebo v daňovém přiznání. Podkladem pro uplatnění slevy na manželku (manžela) je čestné prohlášení manželky (manžela), že vlastní příjmy za příslušný rok nepřesáhly částku 68 000 Kč.

Praktický příklad

Paní Nováková je po celý rok 2016 na rodičovské dovolené s dvouletým synem Tomášem. Po celý rok pobírá paní Nováková pouze rodičovský příspěvek, který se do limitu nepočítá. Přítel paní Novákové pan Černý si nemůže snížit daň z příjmu fyzických osob za rok 2015 o částku 24 840 Kč. Paní Nováková není jeho manželkou, a proto i při splnění podmínky příjmu do limitu nelze slevu na manželku uplatnit a snížit si tak roční daňovou povinnost.

Vdovský a vdovecký důchod

Vdova (vdovec) má nárok na vdovský (vdovecký) důchod po zemřelém manželovi (manželce), když zemřelý (zemřelá) pobíral (pobírala) starobní důchod, invalidní důchod nebo ke dni úmrtí splnil (splnila) podmínky pro přiznání starobního důchodu nebo invalidního důchodu. Nárok na vdovský (vdovecký) důchod vzniká i v případě úmrtí následkem pracovního úrazu. Vdovský důchod je vyplácen jeden rok a po uplynutí jednoho roku při splnění některé ze zákonných podmínek (např. při péči o děti, péči o závislé rodiče, dosažení požadovaného věku). Vdovský důchod je možné i obnovit. V praxi tak není neobvyklé pobírání vdovského důchodu např. 20 let. V případě dlouhodobého pobírání vdovského důchodu znamená neuzavření manželství velké finanční problémy pro pozůstalou družku nebo přítelkyni. Stejně tak je veškeré dědické řízení u manželů jednodušší.

Praktický příklad

Pan Veselý žije patnáct let s paní Dvořákovou a mají spolu dvě děti. Nejsou však manželé. Pan Veselý po celý život řádně pracuje a z příjmu odvádí sociální pojištění. Pan Veselý předčasně umře. Paní Dvořákové však nárok na vdovecký důchod nevzniká, přestože spolu dlouhodobě žili. Pouze dětem vznikne nárok na sirotčí důchod. Družka nebo přítelkyně nemůže pobírat vdovský důchod.

Manželka jako spolupracující osoba

V praxi často živnostníkovi pomáhá s výkonem samostatné výdělečné činnosti manželka, která je spolupracující osobou. Výhodou spolupráce je jednodušší administrativa pro manželku, neboť nemusí mít živnostenské oprávnění na vykonávané činnosti, protože živnostenské oprávnění má již manžel. Dále může docházet k daňové úspoře. Spolupracující osobou může být manželka (manžel), osoba žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti nebo člen rodiny zúčastněný na provozu rodinného závodu. Na spolupracující manželku (manžela) je přitom možné převést výrazně vyšší částky příjmů a výdajů než na ostatní spolupracující osoby. V případě, že je spolupracující osobou pouze manželka (manžel), tak se příjmy a výdaje rozdělují tak, aby:

  • podíl příjmů a výdajů připadající na manžela (manželku) nečinil více než 50 % (u ostatních spolupracujících osob je to 30 %) a 
  • částka, o kterou příjmy převyšují výdaje, činila za zdaňovací období nejvýše 540 000 Kč (u ostatních spolupracujících osob je to 180 000 Kč) a za každý započatý kalendářní měsíc spolupráce nejvýše 45 000 Kč (u ostatních spolupracujících osob je to 18 000 Kč)

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ