Přijdou zahrádkáři o víkendový tarif? A kolik budeme platit za jistič?

01.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Energetikou hýbou změny. Velkým energetickým společnostem klesají zisky, výroba elektřiny se decentralizuje a lidé šetří, kde se dá. Na výrobě elektrického proudu v klasických elektrárnách se už příliš vydělat nedá. Ale síť potřebuje investice. Záchranu má přinést změna tarifní struktury a výpočet platby podle velikosti jističe. Změny se dostaly pod palbu veřejnosti a Energetický regulační úřad slibuje, že lidé poškození nebudou. Opravdu?

Situace kolem nové tarifní struktury není v současné době příliš průhledná. Změny se přichystaly a nová struktura se propočítala, aby následně Energetický regulační úřad (ERÚ) spustil na svých webových stránkách velký konzultační proces, který potrvá až do konce června. Trochu s křížkem po funuse, jak se říká.

Odpovědnost za novou tarifní strukturu si mezi sebou ERÚ a ministerstvo průmyslu a obchodu přehazují jako horkou bramboru. Ministerstvo sice změnám vyjádřilo podporu, ale jinak se nechalo slyšet, že vše je výhradně v kompetenci regulátora. Změny, které by nás jako odběratele elektřiny čekaly, přitom nejsou malé. Dotknout by se měly tzv. regulovaných plateb za elektřinu, které jsou dnes počítané podle reálné spotřeby. Kdyby změny začaly opravdu platit, počítaly by se podle výše jističe. Čím vyšší hodnota jističe v domácnosti je, tím více by zaplatila.

O pár tisíc víc za jistič

Dnes se jistič na celkové ceně elektřiny podílí asi z 15 procent, ale podle nové tarifní struktury by to mohlo být až ze 70 procent. A to je významný rozdíl. ERÚ dokonce připravil kalkulátor (www.novatarifnistruktura.cz), kde si lze změny snadno spočítat. Třeba domácnost, která elektřinu používá na svícení, ročně spotřebuje kolem 2 MWh elektřiny a má instalovaný jistič 3 x 25 A, dnes na regulovaných platbách podle jističe zaplatí 1 068 korun ročně. Podle nového výpočtu by za jistič zaplatila 4 239 korun.

Tím ale změny nekončí. Zrušeny by měly být i současné distribuční sazby. Například typickou distribuční sazbu domácností D02d nahradí sazba D1Sd. Struktura distribučních sazeb by se měla zjednodušit. Třeba zahrádkáři, chataři a chalupáři by tak měli přijít o svoji víkendovou distribuční sazbu D61d, díky které od pátku do neděle odebírají levnější elektřinu. „Sazba bude zrušena a lidé budou automaticky převedeni do jednotarifní sazby. Případnou vhodnou náhradní sazbou může být dvoutarifní sazba s neblokovanou spotřebou elektřiny (D2Bd), o kterou lze požádat místně příslušného provozovatele distribuční soustavy,“ napsal ERÚ na svých stránkách.

Podle kalkulátoru ERÚ by se v případě zahrádkáře, který spotřebuje ročně kolem 2,4 MWh elektřiny, navýšily platby za elektřinu přechodem ze současné dvoutarifní sazby D61d na jednotarifní sazbu zhruba o 3 573 korun. Chataři a chalupáři tak představují skupinu obyvatel, kterých by se změna tarifní struktury mohla významně dotknout. Většinou totiž mají instalovaný jistič, který zvládne velkou nárazovou zátěž (pila, sekačka apod.), ale celková roční spotřeba není velká.

Za chataře a chalupáře

Je logické, že se proti změnám ohradili. A předsedkyně ERÚ Alena Vitásková jim slíbila, že nedovolí jejich poškození. „Jsme národem zahrádkářů a chatařů a nepřipustíme, abychom si zvyklosti, které máme pro trávení volného času, narušili. Poplatek za tarif bude upraven tak, aby neměl dopad na koncového spotřebitele z řad domácností,“ nechala se později slyšet šéfka ERÚ.

Je to zvláštní situace, ale stalo se. Energetický regulační úřad nakonec původně navržený model, který sám připravoval, zavrhl. Rozpustil také skupinu, která měla přípravu nového tarifního systému na starosti. „Rozpuštění řídicího výboru nemělo přímý vliv na stav projektu, protože tento řídicí výbor se podílel na přípravě matematického modelu nových tarifů, který je nyní v konzultačním procesu. Nové tarify budou zavedeny jen jako komplexní celek a pouze v případě, že nepoškodí žádnou skupinu obyvatel,“ sdělil Jiří Chvojka, tiskový mluvčí ERÚ.

Podle všeho zatím nebude nový model platit od roku 2017, jak se původně plánovalo, ale až od roku 2019. Jakou podobu na sebe nakonec nová tarifní struktura vezme, není zatím jasné. „Nějaká změna v tarifech bude muset stejně přijít, není však takový spěch, jako tvrdila vláda ve svých materiálech, jako je Státní energetická koncepce a Národní akční plán pro chytré sítě,“ dodal Jiří Chvojka.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU