Dobré zprávy z Číny?

07.04.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Po dlouhé době jsme se dočkali reportu významného makroekonomického údaje z Číny, který pro akciové trhy nepředstavoval zklamání. Index nákupních manažerů (PMI) z průmyslového sektoru se za březen zvýšil na 50,2 bodů oproti únorovým 49 bodům. Konsensus analytických odhadů přitom počítal pouze s růstem na 49,4 bodů. Překonání odhadovaných hodnot je sice pouze velmi mírné, nicméně si musíme uvědomit, že statistiky z čínské ekonomiky měly v posledních měsících tendenci spíše výrazně podstřelit tržní očekávání.

Navíc hodnota nad padesáti body u PMI indikuje expanzi ekonomiky, což v minulosti u Číny také nebylo běžné. Naposledy jsme měli možnost vidět PMI vyšší než je klíčová úroveň 50 bodů až v červnu loňského roku. Od té doby byly všechny hodnoty kolem 49 bodů a svědčily o probíhajícím útlumu ekonomické aktivity v zemi. Co se v březnu změnilo a jde jen o anomálii či o začátek nového trendu?

Z nyní dostupných informací lze odvodit, že se do příznivých dat promítly hned dva zajímavé faktory. Tím prvním je pozitivní dopad prováděných fiskálních stimulů, které se s určitým časovým zpožděním již začaly projevovat v reálné ekonomice. Nově reportovaná data jsou však s vysokou pravděpodobností ovlivněna i sezónním vlivem, kdy každoročně po oslavách příchodu nového lunárního roku dochází v Číně k citelnému nárůstu výroby i objednávek, což pozitivně ovlivňuje tamní PMI.

Příznivá březnová makrodata dle mého názoru ještě nelze pokládat za obrat v trendu reportování slabších čísel z Číny. Stále existuje riziko nenaplnění oficiálního cíle vládního růstu ekonomiky pro letošní rok, jenž je stanoven na 6,5-7 %. V lepším případě se dá polemizovat nad tím, že tohoto cíle bude dosaženo pouze na spodní hranici udávaného pásma. Tak je nastaveno i aktuální tržní očekávání, které predikuje, že čínská ekonomika za letošní rok vzroste přesně o 6,5 %

Z toho zároveň vyplývá i to, že by finanční trhy neměly být negativně překvapeny růstem na dolní hranici politiky proklamovaného pásma. A to ani přes to, že by šlo o nejpomalejší růst čínského hospodářství od roku 1992. Důvodem je jednoduše to, že investoři pracují s očekáváním, které následně porovnávají s realitou. Pokud jsou predikce hovořící o slabší výkonnosti naplněny, turbulence se nedostaví. Důležité však je, aby čínský růst nebyl realizován výrazněji pod odhadovanou hodnotou.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus
Štítky:

Autor článku

Jiří Šimara

Články ze sekce: INVESTICE