Lze reklamovat ojetý vůz?

07.04.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pro firmu jsem koupil auto v autobazaru a chtěl bych ho reklamovat. Ve smlouvě ovšem není reklamace nijak ošetřena. Jaké mám možnosti se bránit?

Při koupi použitých věcí neplatí stejná pravidla jako u koupi věcí nových, tedy že je kupující oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí. Kupující je oprávněn uplatnit pouze právo ze skrytých vad, o kterých prodávající v době prodeje věděl nebo vědět mohl, ale kupujícího na jejich přítomnost neupozornil. Prodávající dle ustanovení § 2167 písm. c) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník) neodpovídá za vady, které odpovídají míře používání nebo míře opotřebení a které měla věc v době převzetí kupujícím.

V případě, že měl automobil najeto určitý počet kilometrů, při kterých lze předpokládat výskyt tomu odpovídajících vad, pak prodávající za tyto vady neručí. V případě, že se na vozidle objeví vady, které zdaleka neodpovídají míře používání nebo opotřebení, a tyto vady měla věc při převzetí, může kupující uplatnit právo ze skrytých vad.

Dle ustanovení § 2171 občanského zákoníku, má¬li věc vady, z nichž je prodávající vázán, a jedná¬li se o věc prodávanou za nižší cenu nebo věc použitou, má kupující místo práva na výměnu věci právo na přiměřenou slevu z kupní ceny. Kupující může u prodávajícího požadovat slevu z kupní ceny pro vymezené vady s tím, že bude muset prokázat, že vada existovala již v době, kdy kupující vozidlo přebíral, a že taková vada neodpovídá míře používání a opotřebení daného vozidla.


Zdroj: týdeník Euro

Autor článku

Jiří Hartmann  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ