Co týden dal: Při testech emisí podváděl jen Volkswagen

08.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německý úřad pro motorová vozidla KBA dokončil testování naftových aut a dospěl k závěru, že při testech emisí podváděl jen Volkswagen. Česko je pro zahraniční investory po čtyřech letech opět nejatraktivnější zemí mezi 16 zeměmi střední a východní Evropy. Deficit veřejných financí loni klesl na 0,42 % HDP z 1,95 % v roce 2014 a je tak na historickém minimu. Díky intervencím ČNB se za poslední dva roky zvýšil český export o 400 až 450 miliard korun. Stát přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Souhrn nejzajímavějšího zpravodajství uplynulého týdne

Zadluženost v čínské ekonomice narostla do takové míry, že bude v nadcházejících pěti letech oslabovat tempo hospodářského růstu a mohla by ohrozit i finanční stabilitu země. Předpověděla to mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Kvůli prudkému nárůstu zadluženosti od globální finanční krize z roku 2008 bude podle ní pro ekonomiku "mimořádně obtížné" dosahovat průměrného ročního tempa růstu 6,5-7,0 procenta, jak plánuje vedení země.
Více informací

Česko je pro zahraniční investory, zejména ty německé, po čtyřech letech opět nejatraktivnější zemí mezi 16 zeměmi střední a východní Evropy. Nálada je stejně optimistická jako v rekordním roce 2008, krátce před krizí. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Jako zdaleka největší problém Česka investoři vnímají nedostupnost kvalifikované pracovní síly.
Více informací

Deficit veřejných financí loni klesl na 0,42 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 1,95 procenta v roce 2014, a je tak na historickém minimu. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že schodek za rok 2015 činil 18,7 miliardy Kč. Ke snížení deficitu výrazně napomohly investiční dotace ze zahraničí, které meziročně vzrostly o 84 procent. Na výdajové straně loni došlo k výraznému růstu investic a vyšší meziroční nárůst zaznamenali statistici také u náhrad zaměstnancům.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru již čtvrtý měsíc za sebou klesla. Její míra se snížila na 10,3 procenta z lednových 10,4 procenta a dostala se na nové minimum od srpna 2011. Oznámil to statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii zůstala míra nezaměstnanosti na 8,9 procenta, což byla její nejnižší úroveň od května 2009.
Více informací

Skupina hackerů umístila na internet databázi, která prý zahrnuje osobní údaje o téměř 50 milionech tureckých občanů. Informovala o tom agentura AP. Dodala, že se jí v několika případech podařilo autentičnost údajů potvrdit.
Více informací

Díky intervencím České národní banky se za poslední dva roky zvýšil český export o 400 až 450 miliard korun. ČTK to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. ČNB drží kurz poblíž 27 Kč za euro od listopadu 2013. Pokud by kurz intervencemi nebyl uměle nastaven, pohyboval by se podle Daňka nyní kolem 25 korun za euro. Změna kurzu o korunu znamená pro vývozce 143 miliard korun za rok, dodal.
Více informací

Stát přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti, shodli se ekonomové. Aktuální aféra Panamské dokumenty odhalila, že desítky významných osob z řad politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích.
Více informací

Německý úřad pro motorová vozidla KBA dokončil testování naftových aut a dospěl k závěru, že při testech emisí podváděl jen Volkswagen. Testy KBA podle zdrojů listu Handelsblatt odhalily určité nesrovnalosti také u vozů jiných značek, pohybovaly se ale v rámci zákonem stanovených limitů. Kompletní zpráva KBA bude podle listu zveřejněna koncem tohoto měsíce, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Pivovary loni v ČR vyrobily meziročně o 2,2 procenta více piva, skoro 20,1 milionu hektolitrů. Rostl export, na vývoz šlo o 13,3 procenta více, celkem 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh se dostalo o 0,2 procenta méně. Výstav pro český trh včetně nealkoholické piva činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla loni o jeden litr na 143 litrů.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Polsku v březnu klesla na rovných deset procent z únorových 10,3 procenta. Dostala se tak na nejnižší březnovou úroveň za čtvrt století. Vyplývá to z odhadu polského ministerstva práce.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU