Byty se stávají nedostatkovým zbožím. Březen bude v hypotékách opět rekordní

18.04.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny bytů v březnu nepatrně klesly, což v kombinaci se zlevněním hypoték přineslo příznivější podmínky pro pořízení vlastního bydlení. Z dlouhodobého pohledu je však trend růstu cen neúprosný a je hlavním faktorem generujícím rekordní poptávku po vlastním bydlení a hypotékách. V březnu banky podle všeho poskytly hypotéky za více než 18 miliard Kč.

Ceny bytů za 6 let stouply o čtvrtinu

Index průměrných nabídkových cen nemovitostí v březnu meziměsíčně klesl o 2 procenta na 2,09 milionu korun. Z dlouhodobého pohledu se však jedná s největší pravděpodobností o výkyv. Meziročně ceny bytů aktuálně rostou o 5 % a od úrovně cenového dna, kterého dosáhly v červnu 2010, již vystoupaly o 24 %. V korunovém vyjádření rozdíl v průměrných cenách mezi dneškem a zmíněným cenovým dnem dosahuje rovných 400 000 Kč.

G1

Dostupnost bydlení stále na výborné úrovni

Index dostupnosti bydlení, který vyjadřuje podíl měsíční splátky hypotéky na celkovém čistém měsíčním příjmu průměrné české domácnosti, klesl v letošním březnu o celý 1 procentní bod. Míra zatížení rozpočtu českých domácností meziměsíčně klesla z 34 na 32,9 %. Pozitivní roli zde sehrál jak pokles průměrných cen bytů, tak meziměsíční zlevnění hypoték. Průměrná nabídková sazba, z které se počítá průměrná měsíční splátka hypotéky, totiž v březnu spadla z 2,10 na 2,03 %. V případě hypotéky v hodnotě 2,09 mil. Kč s 20letou splatností činí měsíční splátka 10 603 Kč.

Ne každý člověk plánuje využít při pořízení nemovitosti hypoteční úvěr. V takovém případě slouží pro porovnání vývoje míry dosažitelnosti vlastnického bydlení index návratnosti bydlení, který poměřuje pouze průměrné příjmy českých domácností a průměrné ceny bytů. Podle aktuálních dat společnost GOLEM FINANCE a partnerského portálu RealityČechy.cz nyní Češi potřebují na pořízení bytu o ceně 2,09 mil. Kč zhruba 5,5 čistých ročních příjmů.

Zaostřeno na regiony

Samozřejmě existuje markantní rozdíl, pokud člověk plánuje pořízení bytu v Praze, nebo mimo Prahu. V hlavním městě totiž index návratnosti bydlení dosahuje téměř 11násobku čistých ročních příjmů pražských domácností, což je prakticky dvojnásobek celorepublikového průměru. Naopak v Ústeckém kraji, který stojí na druhém konci žebříčku, stačí na pořízení modelového bytu necelé dva průměrné roční příjmy tamních domácností. Není divu, průměrná cena bytů zde dosahuje 660 000 Kč vs 4,86 mil. Kč v Praze.

I v Ústeckém kraji však ceny bytů v posledních měsících procházejí výrazným oživením. K obratu zde došlo v říjnu 2014, kdy průměrná cena dosáhla 560 000 Kč, a od té doby byty prakticky bez přestávky vykazují rostoucí trend. Během 17 měsíců zde ceny vystoupaly o bezmála 18 %. Mezi regiony s nejrychleji rostoucími cenami nemovitostí (měřeno za posledních 12 měsíců) patří kromě Ústeckého kraje také Moravskoslezský kraj, Vysočina a Karlovarský kraj. Obecně tedy regiony se slabší ekonomikou, kde k obratu ve vývoji cen došlo se zpožděním.

Překonají banky 20miliardovou hranici?

Po nemovitostech je obrovská poptávka. Přesné statistiky o počtech a objemech sjednaných hypoték sice zveřejní portál hypoindex.cz až příští středu (20. 4. 2016), ale už nyní podle řady indikátorů je patrné, že dojde k přespání dosavadního březnového maxima (9,5 tis. hypoték v hodnotě 16,6 mld. Kč)

„Podle našeho názoru objem v březnu sjednaných hypoték dosáhne minimálně 18 miliard korun, což při průměrné výši hypotéky 1,8 mil. Kč dělá zhruba 10 000 nově sjednaných hypoték a za celé čtvrtletí to bude zhruba 24 000 kusů. Přitom hlavní hypoteční sezónu, která zpravidla vrcholí v červnu, máme teprve před sebou,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Rekordně levné hypotéky poutají pozornost a skupina lidí uvažujících o vlastním bydlení se neustále rozrůstá. Levné hypotéky by však samy o sobě takovou vlnu dodatečné poptávky po vlastním bydlení nevyprovokovaly. Hlavním faktorem, který dává trhu dynamiku, jsou rostoucí ceny nemovitostí, které urychlují rozhodování o pořízení vlastního bydlení nebo pořízení nemovitosti za účelem uložení či zhodnocení vlastních prostředků. Pokud bude na trhu stále dostatek nemovitostí pro zobchodování, jejichž nedostatek v tuto chvíli považujeme za určitou brzdu ještě rychlejšího růstu, není v následujících měsících vyloučeno překonání dosavadního maxima objemu sjednaných hypotéka a překročení 20miliardové hranice v jediném měsíci.


Zdroj: GOLEM FINANCE, RealityČechy.cz, ČSÚ
Štítky:

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ