Ceny nemovitostí dále rostou, nejvíce u bytů

04.05.2016 | , Finance.cz
INVESTICE


Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v prvním čtvrtletí letošního roku pokračovaly v růstu. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně v Plzeňském, Zlínském a Královéhradeckém kraji. Naopak nejméně vzrostly dle ukazatele HB Index ceny rodinných domů.

Z ukazatele HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že byty meziročně zdražily o 7,1 procentního bodu na hodnotu indexu 105,5 bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Zatímco byty a rodinné domy zdražují zhruba poslední tři roky, v případě pozemků index zvolna roste od začátku sledování.

"Meziroční růst cen bytových jednotek se v uplynulém čtvrtletí ještě více zrychlil. Nejrychleji rostly ceny bytů v Plzeňském, Zlínském a Královéhradeckém kraji. U starších panelových bytů byl nárůst cen vyšší než v případě cihlových. Největší zájem byl na trhu o byty s užitnou plochou 56 až 75 metrů čtverečních," uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Meziroční růst o 7,1 procentního bodu je nejvyšší v historii sledování.

Rodinné domy zdražily méně, index vzrostl meziročně o 2,9 bodu na rekordních 109,2 bodu. "Poptávka se zvyšovala zejména v okolí velkých měst a u rodinných domů ve zhoršeném stavu," dodal Němeček. Rostla i nabídka, a to zejména formou developerské výstavby v okolí Prahy. V Praze také rostl podíl výstavby rodinných domů bez dokončení interiérů. "Celkově se trh rodinných domů nesl ve znamení rostoucího podílu výstavby v nízkoenergetickém standardu," doplnil Němeček.

Index u cen pozemků vzrostl meziročně o 5,6 bodu na 125,9. "Největší zájem byl zejména o lokality v okolí velkých měst. Vyšší poptávku jsme zaznamenali také u pozemků v bývalých zahrádkářských a chatových lokalitách s možností výstavby a zároveň s dobrou dopravní dostupností," dodal Němeček.

HB Index sleduje tři typy nemovitostí: byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE