Trump chce zvýšit daně bohatým i minimální mzdu

09.05.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump hodlá zvýšit daně bohatým lidem a zároveň se nebrání růstu minimální mzdy. Trump již dříve do svých daňových plánů během kampaně zahrnul úlevy pro střední třídu a chudé.

"Upřímně si myslím, že pro bohaté půjdou (daně) nahoru, a vlastně, určitě by měly vzrůst," řekl zámožný podnikatel, jenž některými nápady popuzuje konzervativní část Republikánské strany.

Trump již v září zveřejnil plán daňové reformy, která má zjednodušit americký daňový systém redukcí počtu pásem. Úplně zproštěni povinnosti platit federální daně by podle něho byli lidé s ročními příjmy do 25.000 dolarů (600.000 korun). Pro střední příjmovou třídu by měly daně rovněž klesnout.

Těmito úpravami však nechce zatížit rozpočet, nýbrž je financovat například efektivnějším výběrem daní či tím, že snížením daňové zátěže pro firmy přiměje k návratu do USA řadu společností registrovaných kvůli nižším odvodům v zahraničí.

Trump rovněž prohlásil, že se nebrání zvýšení minimální mzdy. Krok, který je vlastní spíše demokratům než republikánům, však prý hodlá ponechat v pravomocích jednotlivých amerických států.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU