Sezónní práce v dubnu snížily nezaměstnanost na 5,7 %

09.05.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Bez práce bylo 414.960 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. Příčinou je zejména solidní růst ekonomiky a tentokrát ve větší míře i sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Rostoucí ekonomika by měla dále tlačit na růst mezd.

Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124.280 volných pracovních míst, což je nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008, oznámil Úřad práce ČR. Loni v dubnu činil podíl nezaměstnaných 6,7 procenta a práci nemělo zhruba 491.600 lidí. Na jedno volné pracovní místo připadalo na konci dubna 3,3 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku se 16,3 zájemce a Ústecku se 14,2 uchazeče. Naopak jen o něco více než jeden zájemce o práci připadá na jedno volné místo na Domažlicku a Pardubicku.

Velmi vysoké úrovně dosahuje počet volných pracovních míst, na která se těžko hledají kvalifikovaní zaměstnanci. „Spíše než nezaměstnanost nyní českou ekonomiku trápí nedostatek pracovních sil určitých kvalifikací,“ upozorňuje David Marek, hlavní ekonom Deloitte Česká republika.

Sezónní práce v plném proudu

"Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Proti březnu ubylo v evidenci úřadu práce 28.149 lidí, nabízených pracovních míst bylo naproti tomu o 6945 víc.

„Dobrou kondici českého trhu práce podtrhuje i výrazný pokles počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Zatímco před dvěma lety se v průměru o jedno místo ucházelo 13 lidí bez práce, loni devět, aktuálně už jen tři,“ uvádí Petr Dufek, analytik ČSOB. „K příznivému vývoji trhu práce výrazně napomáhá ekonomický růst vytvářející nová pracovní místa. V dubnu se počet volných míst znovu výrazně navýšil, tentokrát na 124 tisíc. Je to nejlepší dubnový výsledek za posledních osm let,“ dodává Dufek.

Porostou mzdy

„Rekordní zaměstnanost a nejnižší nezaměstnanost od roku 2007 povedou k tomu, že se rostoucí ekonomika bude na trhu práce ve stále větší míře profilovat nikoliv v dalším snižování nezaměstnanosti, ale ve vyšších mzdových tlacích. Růst nominálních mezd by se tak letos měl přiblížit čtyřem procentům,“ upozorňuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky. „V kombinaci s rekordní zaměstnaností to bude solidní základ pro spotřebu domácností jako letošního hlavního tahouna růstu české ekonomiky,“ dodává Vejmělek.

Nezaměstnanost bude dále klesat

„Nezaměstnanost bude nejspíš v dalších měsících ještě mírně klesat. Za skvělými čísly stojí zejména náběh sezónních prací a dobrá kondice domácí ekonomiky, která je stále podporována politikou ČNB slabé koruny,“ uvádí Tomáš Volf, dealing manager Citfin. Jeho výhled potvrzuje Petr Vlasák, hlavní analytik tginvest.cz: „Očekávám, že by letos mohl počet lidí bez práce klesnout pod magickou hranici pěti procent.“

Nejnižší nezaměstnanost v Praze, nejvyšší v Ústeckém kraji

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v dubnu všech 77 okresů. Nejnižší podíl lidí bez práce mělo Rychnovsko s 2,2 procenta a okres Praha-východ s 2,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku s 11,5 procenta, Karvinsku s 10,8 procenta a Ústecku, kde byla bez práce desetina lidí.

Z hlediska krajů byla nejnižší nezaměstnanost nadále v Praze a nově i v Plzeňském kraji, když v obou regionech byla v dubnu na čtyřech procentech. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 8,8 procenta.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU